ActualitateExterne

Evacuări şi închiderea unui aeroport – Foto

Indonezia a închis un aeroport regional şi a evacuat sute de persoane din vecinătatea vulcanului Ruang după ce acesta a expulzat lavă, roci şi cenuşă timp de mai multe zile, au precizat joi oficialii locali, care au declarat cel mai înalt nivel de alertă.

În timpul erupţiei spectaculoase de miercuri, vulcanul Ruang, situat pe o insulă îndepărtată din provincia Sulawesi de Nord, a expulzat în atmosferă o coloană de lavă, roci incandescente şi cenuşă până la altitudinea de trei kilometri.

Fulgere violet au iluminat cerul de deasupra vulcanului aflat în erupţie, potrivit înregistrărilor video publicate pe reţelele de socializare.

”Fugim, oameni buni”, a spus un martor care a filmat erupţia în timp ce încerca să se evacueze. ”Fugim pentru că cenuşa se apropie”, a adăugat el.

Peste 800 de persoane au fost evacuate, iar autorităţile au extins zona de evacuare după ce Agenţia de vulcanologie a ridicat nivelul de alertă.

Circa 1.500 de persone aflate în zonele cu risc sporit trebuiau evacuate imediat, a adăugat el, iar alte aproape 12.000 de persoane ar putea fi la rândul lor afectate.

Oficialii indonezieni au semnalizat, de asemenea, riscul de producere a unui tsunami dacă părţi ale versantului se prăbuşesc în ocean. Circa 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui tsunami cauzat de o erupţie anterioară a vulcanului Ruang, în 1871.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *