Război

Evenimentele din regiunea Belgorod provoacă o bulversare informațională în Rusia

Spațiul informațional rusesc a reacționat la evenimentele din 22 mai din regiunea Belgorod cu panică, fracționism și incoerență, așa cum se manifestă de obicei atunci când se confruntă cu șocuri informaționale semnificative, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

La propriu: “Unii bloggeri pro-război s-au agățat de faptul că RDK și LSR sunt formate în majoritate din ruși, numindu-i trădători ai Rusiei, acuzându-i fără temei că lucrează pentru GUR.

Mai mulți corespondenți de război au sugerat că atacul a fost o operațiune de informare țintită pentru a distrage atenția de la recenta capturare a Bakhmut de către Rusia și pentru a semăna panică în spațiul mediatic rusesc înainte de o posibilă contraofensivă ucraineană.

Fostul ofițer rus și ultranaționalist Igor Girkin a declarat că a avertizat de mult timp că astfel de raiduri transfrontaliere ar putea face parte dintr-o strategie mai amplă de contraofensivă ucraineană.

Sponsorul PMC Vagner, Evgheni Prigojin, a folosit incidentul pentru a acuza guvernul rus și inacțiunea birocratică a acestuia pentru facilitarea atacului. Prigozhin a criticat Ministerul rus al Apărării pentru că nu a reușit să consolideze granițele Rusiei și să protejeze Rusia.

Prima linie observată de fortificații defensive rusești se întinde, în special, la 2 km de Hora-Podol, iar presupunerea că forțele RDJ au reușit să spargă linia defensivă subliniază slăbiciunea unor astfel de fortificații, cel puțin atunci când nu sunt complet ocupate de soldați bine pregătiți și bine echipați.”

Detalii: ISW estimează că, din moment ce majoritatea bloggerilor pro-război din Rusia au răspuns cu preocupări, neliniști și furie relativ diferite, iar spațiul informațional nu s-a coagulat în jurul unui răspuns coerent la eveniment, acest lucru indică faptul că acesta i-a luat prin surprindere pe comentatorii ruși.

Ce l-a precedat:

  • La 22 mai, Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Rusă a Libertății au anunțat că au trecut granița și că “eliberează” așezările din regiunea Belgorod de la actualele autorități ruse: au început cu satele Kozinka și Gora Podol – dar aspirau să “elibereze” întreaga Rusie.
  • Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că un “grup de sabotaj și recunoaștere al forțelor armate ucrainene” a intrat pe teritoriul districtului Graivoron.
  • Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitriy Peskov, a dat asigurări că Vladimir Putin a fost informat despre încălcarea frontierei în regiunea Belgorod, dar că se lucrează deja pentru a-i disloca și distruge pe “sabotorii ucraineni”.
  • Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al principalei direcții de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că, la 22 mai, Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea Rusă a Libertății au lansat o operațiune pentru a crea o “anumită bandă de securitate” pentru a proteja civilii din regiunea Belgorod – și că în aceasta sunt implicați doar cetățeni ruși.
  • Mykhaylo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a dat asigurări că Ucraina nu are o legătură directă cu evenimentele din regiunea rusă Belgorod din 22 mai.
  • Presa rusă relatează despre o “lovitură” asupra biroului FSB din orașul rus Belgorod – un explozibil ar fi fost aruncat asupra clădirii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *