Politică

Ex-consilier prezidențial: Procurorii activează ca în perioada Voronin, sau a „statului capturat. Litvinenco: „Procurorii dau dovadă de curaj”

Fostul consilier prezidențial, Ion Păduraru, susține că declarația președintei Maia Sandu, că nu știa despre „operațiunea specială Dodon” este surprinzătoare”. Totodată, juristul a menționat că o „analiză oarecum superficială a „reformei” procuraturii duce la gândul că procurorii au devenit doar mai delicați – își pun bahile atunci când vin să facă percheziții”.

„O analiză oarecum superficială a „reformei” procuraturii mă duce la gândul că procurorii au devenit doar mai delicați – își pun bahile atunci când vin să facă percheziții. În rest, nu prea. Cam tot așa activau în mandatele lui Voronin și în perioada „statului capturat”. Cu această ocazie, ar trebui să cunoaștem că orice procuror, „independent” fiind și „reformat”, în cadrul unui dosar intentat în baza a tot salvatoarelor „bănuieli rezonabile”, este în drept, firește, cu respectarea procedurilor să efectuieze percheziții, să ridice documente etc, inclusiv și în biroul prim-ministrului actual (Nu fac nicio aluzie, doar pentru a evidenția absurdul). Și da, poate să rețină pentru 72 de ore un prim-ministru în funcție și orice alt membru al Guvernului. Aceștia nu beneficiază de imunitate. Iar, dacă judecătorul de instrucție eliberează mandat – îl și arestează. Adică cade tot Guvernul.

După declarațiile destul de surprinzătoare ale dnei președinte despre faptul că n-a fost informată despre „operațiunea specială Dodon”, abia aștept să văd dacă procurorii vor ataca cu recurs, așa cum au declarat deja, încheierea judecătorului de instrucție și dacă Curtea de Apel va menține vreo măsură de control în acest caz. Între timp, în plină stare de urgență, zeci de judecători nu pot activa din cauza că le-a expirat mandatul de 5 ani, respectiv sute sau poate mii de dosare rămân în aer. Despre CSM ce să vă zic, parcă e, parcă nu e!”, a scris acesta.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, spune că ancheta împotriva fostului președinte Igor Dodon este o manifestare de „curaj” din partea procurorilor moldoveni, dar le cere să respecte toate procedurile

„Din câte am văzut, procurorii au curajul necesar pentru a merge împotriva tuturor persoanelor în raport cu care există bănuieli rezonabile că au săvârșit anumite fapte ilegale”, a spus ministrul justiției în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice M1.

Litvinenco a vorbit la scurt timp după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a plasat în arest la domiciliu pe fostul președinte.

NMinistrul justiției a spus că procedurile trebuie respectate de procurori la cercetarea cauzei. „Noi, în campania electorală ne-am asumat să aducem dreptate și lucrul acesta îl vom face (…). Evident că procedurile trebuie respectate și vom urmări ca acest lucru să se întâmple”, a spus Sergiu Litvinenco.

Procurorii au decis să-l rețină pe Dodon exact în ziua în care Maia Sandu sărbătorea 50 de ani de la naștere

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *