Lumea

Ex-premierul Islandei este JUDECAT pentru prăbuşirea financiară a ţării

Îmbrăcat într-un costum de culoare închisă şi cu cravată albastră, Haarde (60 de ani) a sosit, împreună cu soţia sa, la Casa de cultură, aleasă pentru a găzdui Landsdomur, singura instanţă abilitată să judece miniştri sau foşti miniştri.

După două ore şi jumătate de audieri consacrate unei cereri de abandonare a urmăririlor în justiţie, depusă de apărare, Landsdomur, care n-a mai fost convocată până la acest caz, a amânat dezbaterile. Ea trebuie să emită o decizie privind continuarea sau nu a procedurii în următoarele săptămâni, nefiind însă precizată data.

În baza deciziei Parlamentului, Haarde este singurul responsabil politic islandez care compare în faţa justiţiei pentru o eventuală responsabilitate în criza financiară care a dus la prăbuşirea marilor bănci islandeze.

Pentru avocaţii săi, aceasta reprezintă ”absenţa egalităţii în faţa legii”, potrivit unui document transmis prin telefon agenţiei franceze de presă. ”Inculpând doar o singură persoană, pe baza unor criterii arbitrare, fără o bază obiectivă sau un motiv legal, credem că Parlamentul a încălcat Constituţia islandeză, care prevede egalitatea în faţa legii”, indică apărarea. Ea aminteşte că o comisie parlamentară însărcinată cu stabilirea responsabilităţilor individuale ale membrilor guvernului a propus de fapt ”inculparea a patru persoane”.

Într-o declaraţie pentru AFP în luna iulie, Haarde califica procesul său drept ”o farsă politică pusă în scenă de vechi inamici politici”.

Sursa: Agerpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *