Externe

Ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, ”riscă să moară”, susțin medicii săi

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în spital în timp ce execută o pedeapsă cu închisoarea, ”riscă să moară” din cauza unei grave pierderi în greutate, au alertat vineri medicii şi avocaţii săi, citaţi de AFP și Agerpres.

Fostul preşedinte în vârstă de 55 de ani fusese transferat la spital 2022, după o primă grevă a foamei de 50 de zile, sub observaţie, prin care protesta împotriva încarcerării sale pentru ”abuz de putere” într-un dosar pe care organizaţiile neguvernamentale de apărare a drepturilor omului îl denunţaseră ca fiind motivat politic.

”Greutatea lui Saakaşvili a scăzut de la 115 la 68 kg” după arestarea sa în octombrie 2021, a declarat avocatul său Dito Sadzaglişvili, subliniind: ”Este o pierdere în greutate care îi ameninţă viaţa”.

Astfel, potrivit medicului Marian Jişkariani, care l-a examinat pe fostul preşedinte, ”Saakaşvili suferă de casexie”, stare de emaciere şi de pierdere în greutate extremă legate de subnutriţie.

”În absenţa unui diagnostic potrivit al stării sale de sănătate şi a unei asistenţe medicale adecvate, el riscă să moară”, a avertizat aceasta.

De asemenea, la rândul său, ministrul georgian al justiţiei, Rati Bregadze, a insistat că Saakaşvili beneficiază de toate îngrijirile necesare, potrivit sursei citate.

”Acest om îşi face rău” refuzând să mănânce normal, a declarat el, acuzându-l pe fostul preşedinte că urmăreşte ”un simplu obiectiv de a-şi obţine eliberarea”.

Această afirmaţie a fost calificată drept o ”minciună cinică” de către Dito Sadzaglişvili.

Mihail ”Saakaşvili nu refuză mâncarea, el nu poate să mănânce”, a mai adăugat avocatul.

Menționăm că Mihail Saakaşvili a condus Georgia, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, între 2004 şi 2013, autoexilându-se ulterior timp de opt ani. În exilul său Saakaşvili a trăit în Ucraina, ţară a cărei cetăţenie a obţinut-o şi unde a ocupat responsabilităţi politice.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat joi, 2 februarie, autorităţile georgiene că ”îl ucid lent” pe fostul lor preşedinte.

”Cer lumii să ajute la salvarea vieţii lui Mihail şi să împiedice executarea lui”, a scris liderul de la Kiev pe pagina sa de Twitter.

Anul trecut, Consiliul Europei a cerut eliberarea lui Saakaşvili şi a afirmat că îl consideră drept ”deţinut politic”. Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a calificat tratamentul aplicat lui Saakaşvili drept ”aparentă răzbunare politică”.

Întorcându-se clandestin în Georgia înaintea alegerilor locale de la începutul lunii octombrie 2021, Mihail Saakaşvili fusese arestat imediat pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru ”abuz de putere”, sentinţă pronunţată în contumacie în 2018

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *