ActualitateSocial

EXCLUSIV/ Fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, ar fi dat indicații ca un lot de lansatoare de rachete să fie vândut cecenilor

După mai bine de 20 de ani, sparge tăcerea! Fostul ministru al Apărării și director SIS pe timpul regimului comunist, Valeriu Pasat, a declarat în exclusivitate, că în anul 2001, un lot de lansatoare de rachete din cadrul Ministerului Apărării urma să fie vândut arabilor, ca mai apoi să ajungă la separatiștii ceceni. SIS-ul a intrat în posesia acestor informații după interceptarea discuțiilor telefonice ale ministrului Apărării la acea vreme, Victor Gaiciuc. Ca rezultat, acesta neagă informațiile și spune că sunt niște aberații, transmite Jurnaltv.md.

Valeriu Pasat, acuzat de comercializarea frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naționale și cercetat penal într-un dosar pentru trădare de Patrie se declară victima regimului comunist condus de Vladimir Voronin. De asemenea, Pasat spune că a devenit incomod pentru guvernarea comunistă din mai multe motive, iar unul din acestea fiind interceptarea ministrului Apărării, Victor Gaiciuc.

„Voronin știa foarte bine că erau interceptate toate convorbirile pe care le avea la telefon ministrul Gaiciuc și era la curent cu ce se pune la cale din partea Ministerului Apărării. Este vorba despre un lot de lansatoare de rachete, care urma să fie vândut unor structuri din lumea arabă, care se ocupau cu vinderea și procurarea armamentului, iar în final lansatoarele urmau să ajungă la separatiștii ceceni. Din aceste lansatoare trebuiau să fie doborâte avioanele de rută care zburau deasupra Ceceniei”, a declarat Valeriu Pasat, fostul ministru al Apărării și director SIS.

Fiind solicitat să comenteze afirmațiile respective, fostul ministrul al Apărării Victor Gaiciuc a declarat că acestea sunt aberații.

„Aberații, aberații. Mai departe. – Declarațiile îi aparțin domnului Pasat. – Treaba lui. El dacă știe așa ceva lasă mai întâi să dovedească. Eu așa ceva nu am auzit și nu am dat astfel de indicații. – Dumneavoastră în acea perioadă ați fost interceptat de SIS sau nu? – De unde să știu așa ceva, întrebați-i pe ei. – Dumnealui ne-a zis că ați fost interceptat, iar Vladimir Voronin știa despre aceasta. – Nu vă pot nici confirma, nici infirma. – Ceea ce ține de rachete sunt niște aberații și aud pentru prima dată despre asta”, a menționat Gaiciuc, fostul ministru al Apărării.

Valeriu Pasat a vorbit cu jurnaliștii după ședința de judecată, prin care a cerut magistraților să fie continuat procesul, pe care l-a inițiat acum un an. Valeriu Pasat vrea să-și apere onoarea, demnitatea și reputația profesională, după ce ministrul de Externe din perioada comuniștilor, Andrei Stratan, i-ar fi denigrat imaginea.

„Andrei Stratan a trimis o scrisoare secretă misiunilor noastre peste hotare și îi obliga pe ambasadori să se întâlnească cu miniștri de externe, prim-miniștri și președinții de țară și să le comunice că Pasat este vinovat. Acest lucru se întâmpla în momentul în care dosarele mele nu erau finisate și nu era o decizie în acest sens. De unde știa partidul de guvernământ și Ministerul de Externe că sunt vinovat?”, a mai declarat Valeriu Pasat.

Scrisoarea semnată de către Andrei Stratan a fost desecretizată în anul 2021 și a ajuns în posesia Jurnal TV. În documentul respectiv, ministrul de Externe a scris următoarele: „Poziția menționată a Republicii Moldova urmează a fi comunicată autorităților statelor în care sunteți acreditați cât de curând posibil. Solicit ca rezultatele întrevederilor respective să-mi fie aduse la cunoștință personal”.

Andrei Stratan a fost telefonat în speranța că va da o replică lui Valeriu Pasat, dar fostul ministru de Externe nu a răspuns la apel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *