Social

Exclusiv. Vehiculele electrice din Moldova ar putea avea plăci speciale de înmatriculare: Măsura este aplicată de mulți ani în mai multe țări

Vehiculele electrice din Republica Moldova ar putea avea plăci speciale de înmatriculare, care au un fond de culoare albă și simboluri (litere și cifre) de culoare verde. Prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi: Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc.

Recent, Executivul a operat o serie de modificări la Legea nr. 139/2018 cu privire la eficiența energetică. Unul dintre obiectivele enunțate este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută, transmite TV8.

Piața globală a vehiculelor electrice  cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Astfel, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55.000 de vehicule electrice. Cu zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa 7 milioane de vehicule.

Trendul poate fi observat și în Republica Moldova. Astfel, în anul 2021 în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1132 de vehicule electrice și 26.265 de vehicule hibrid. În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1.973 de vehicule electrice și 31.643 de vehicule hibrid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Autoturismele electrice sunt o MINCINA si un JAF la adresa celor care la cumpara. De ce asta ? Pt ca, pe termen lung, nu exista resurse pt a construi acumulatori. Mai mult, in 8 ani acumulatorii trebuie schimbati, ca si la telefon. Iar pretul schimbarii acumulatorilor este cat ai cumpara alt autoturism, deci nu se merita. Daca s-ar fi dorit o masura ecologica s-ar fi promovat autoturismul pe hidrogen. Dar, din cauza setei de bani, cei ce dicteaza nu vor sa mergem cu APA, ci vor sa donam bani in buzunarele lor. Placutele de inmatriculare sunt un gadilat la orgoliul celor care cumpara si nimic mai mult. Pana la aparitia autoturismului pe hidrogen, cea mai buna solutie actuala, inaintea celor electrice, este autoturisul pe GAZ, gazul fiind mai putin poluant, repectand norma de poluare EURO 6. Dar guvernantii pun botul la cele electrice. De ce oare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *