Politică

Exemplu pentru Moldova care nu face nimic pentru a opri rusificarea cetățenilor! Letonia pregăteşte un proiect de lege privind limitarea folosirii limbii ruse

Un proiect de lege privind limitarea folosirii limbii ruse în Letonia este în curs de elaborare, a anunţat ministrul Justiţiei de la Riga, Janis Bordans.

Potrivit lui Bordans, proiectul de lege prevede în versiunea sa actuală limitarea utilizării limbii ruse la locul de muncă şi în spaţiile publice.

Această iniţiativă răspunde rezultatului unui referendum lingvistic datând din februarie 2012, când 74,8% dintre letoni au votat împotriva limbii ruse ca a doua limbă de stat, scrie portalul Delfi.

„Consecinţele pe termen lung ale rusificării sunt de aşa natură încât practica utilizării simultane a limbii letone şi a limbii ruse în comunicarea de zi cu zi, în public şi la locurile de muncă, s-a înrădăcinat”, a declarat Bordans.

„Acest lucru nu ar trebui să fie permis, cu excepţia anumitor cazuri care vor fi enumerate în lege. Dar publicul ar trebui să ştie că letona trebuie folosită pentru relaţiile de afaceri, precum şi pentru comunicarea la locul de muncă”, a adăugat el.

Ministrul leton a precizat că totodată că „este posibil ca limba rusă să fie exclusă şi în mesajele telefonice şi bancare”, dar şi anunţurilor de angajare.

Letonia, o fostă republică sovietică devenită între timp membră UE şi NATO, are oficial o minoritate rusească de 25% din cei peste 1,9 milioane de locuitori ai ţării.

Letonia a condamnat războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei şi a luat o serie de măsuri puternic contestate de Moscova, printre care interzicerea vizelor pentru cetăţenii ruşi şi declararea Rusiei drept „stat sponsor al terorismului”.

TIMPUL amintește că rusificarea românilor din Basarabia a început în 1812, cu toate acestea, în continuare, un număr important de cetățeni au reușit să-și păstreze identitatea și cultura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Astea baltice state care-s responsabile. Canalul limbii ruse (indiferent sub ce formîă fie media, pe stradă, în ănvățămînt etc.) este atât de toxic informațonal și nu numai încât ar trebui interzis total. Populația încurajează într-un fel rusificarea în RM vorbind sau întreținănd așa canal periculos pentru RM din ce s-a văzut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *