Actualitate

Exemplu pentru Moldova! Letonia a adoptat o lege pentru demolarea Monumentului Victoriei Sovietice de la Riga și a altor 300 de monumente ce glorifică regimurile totalitare

Letonia a adoptat joi o lege prin care toate monumentele şi alte obiecte care glorifică regimurile totalitare trebuie să fie demontate sau înlăturate până pe 15 noiembrie.

Legea precizează că Monumentul Victoriei Sovietice de la Riga se numără printre cele care trebuie dărâmate, plan deja aprobat de consiliul municipal.

Menţionează, de asemenea, că în Letonia există aproximativ 300 de monumente, plăci memoriale şi obiecte comemorative care celebrează regimul sovietic sau Armata Roşie, deşi niciunul nu este la fel de controversat ca Monumentul Victoriei.

Impunătorul monument ridicat în capitala Riga în 1985 este format dintr-un obelisc de 79 de metri înălţime şi mai multe statui uriaşe de bronz şi a fost construit pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei în al doilea război mondial.

Letonia a fost ocupată atât de Germania, cât şi de Uniunea Sovietică, în timpul celui de-al doilea război mondial. După sfârşitul războiului a fost anexată de Moscova, făcând parte din URSS până în 1991.

Monumentul Victoriei Sovietice este perceput de mulţi ca un simbol al ocupaţiei ruseşti, mai degrabă decât ca celebrarea unei victorii.

Vezi și Poate R. Moldova să adere la UE cu tancuri sovietice îndreptate spre Europa?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Aoleu, in nici un caz! Pai unde sa se mai duca Dodon si ceilalti lentisti de Colorado in fiecare an, sa tradeze neamul romanesc, daca se inlatura monumentele rusilor?

  2. Dacă RM ar fi mers măcar cu 50% din hotărârea letonilor azi neamul românesc era departe. În RM încă se dezbate „ci limbî vorghim” șî „cini sîntim noi” plus o groază de alte subiecte balast aruncate pe piață de ventilatoarele propagandistice pro-maskva și preluate cu voioșie de către „politicienii pro-UE” aflați la guvernare. În altă orine de idei, unde să mai depună președinta floricele în slava „națiunii civice maldaivănești”???
    Cum putem glorifica altfel pe ucigașii neamului românesc? Nouî, la moldoivani, ni placi tari mult di ruși cî rușii ni-o salvat di fasșiștii români, ni-o furat tot ci so putut, ni-o deportat buneii și străbuneii. Îi iughim tari pi ruși cî la TV rusăști zici cî rușii faci numai fapti buni, di exămplu amu ia denazificî pi ucrainienii ăîa ci o vrut sî fii ei cu vestu. Ăia nu știu cî din vest trebui sî iei numaidicît banu și sî faci înțelegeri șî iughiri frățascî cu fratili moscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *