Opinii și Editoriale

Exercițiu de amploare în Orientul Mijlociu – SUA și Israel vor să descurajeze Iranul

„Armata israeliană colaborează cu forţele americane pentru îmbunătăţirea coordonării bilaterale şi pentru consolidarea capabilităţilor de apărare a spaţiului aerian israelian. Armata israeliană este recunoscătoare pentru acest exerciţiu şi este pregătită să protejeze spaţiul aerian israelian şi civilii de o serie de ameninţări. Exerciţiul este defensiv şi nu are legătură cu evenimente specifice”, se specifică într-un comunicat al armatei statului Israel.

Amplasarea acestui sistem este temporară, testându-se capacitatea de integrare a THAAD în sistemul antibalistic israelian, precum și capacitatea de operaționalitate a celor două armate. Însă momentul ales nu poate fi scos din contextul actual regional din Orientul Mijlociu, unde tensiunile dintre Israel și Iran sunt în creștere.

Mai mult, gruparea Hezbollah, principala forță proxy a Iranului, catalogată drept teroristă de către Washington și Tel Aviv, a stabilit noi baze militare în Siria, ceea ce a condus la o serie de riposte armate ale Israelului, determinând iranienii să lanseze o rachetă împotriva statului evreu, interceptată însă de către armata israeliană.

Nu în ultimul rând, Iranul a dezvoltat noi rachete cu rază lungă de acțiune, crescând temerile privind intențiile sale geopolitice. Însuși exercițiul americano-israelian amintit mai sus vine pe fondul unui scenariu care ia în calcul un atac asupra Israelului din partea Iranului, ceea ce arată că acțiunea bilaterală urmărește descurajarea posibilelor intenții agresive ale Teheranului.

În momentul de față, Iranul acuză un război hibrid orchestrat împotriva sa de către SUA, Israel și Arabia Saudită, desfășurat la nivel economic, prin embargou internațional, dar și la nivel psihologic, prin încercarea escaladării tensiunilor sociale interne, sau la nivel strategic, prin incitarea minorităților naționale împotriva statului național. Într-un scenariu alarmist, dacă presiunea internă și externă va crește asupra regimului iranian, acesta ar putea alege să se angreneze direct într-un conflict cu Israel, pentru a-și menține legitimitatea.

Indiferent de cum vor evolua dinamicele geopolitice din Orientul Mijlociu, exercițiul arată că Iranul devine o amenințare în creștere pentru interesele SUA și ale Israelului, cele două state fiind dispuse să descurajeze strategic inamicul comun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *