Editorial

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

Din păcate, oamenii noștri preferă să înghețe pentru 50 de lei, decât să se gândească la viitorul lor și se mulțumesc să viseze ca niște copii, spunându-și turmentați de promisiuni că „totul va fi bine”, conform vechii tradiții. Pentru ca apoi, deșteptându-se într-o sărăcie și mai groaznică, să scrâșnească din dinți, dar deja fără folos: „Vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem iar ca proștii”…

Raiul și iadul lui Dodon și Usatîi

Să vedem ce avem în realitate. Pe de o parte, cei trei își propun la unison să pună „batista pe țambal” în privința vectorului geopolitic al RM pentru o perioadă de un an-doi. Pe de altă parte, Năstase afirmă că RM își va continua parcursul european, socialiștii promit că vom intra în Uniunea Vamală, iar Renato rămâne a fi cel mai enigmatic personaj din troică, deși realmente este cunoscut ca un prorus inveterat.
Mulțimea, însă, înainte de a rezolva ecuația cu pricina, ar fi bine să-și dea seama ce rol are în toată pramatia asta. Istoria ne arată că, de fiecare dată, înainte de alegeri și în cadrul revoluțiilor sau a loviturilor de stat, simplii manifestanți nu reprezintă mai mult decât niște pioni în ghearele celor puțini care îi dresează prin manipulare, ca pe niște javre. E păcat, dar așa e. Întotdeauna, victoria e a celor mari, iar noi, gloata – așa a fost și așa va rămâne în vecii vecilor – suntem carne de tun. Deși nimeni nu are nevoie de noi, este de ajuns să ni se zâmbească și noi închidem ochii la ipocrizia acestor mimici, și, gemând de satisfacție, strigăm: „Victorie!” sau „Noi suntem poporul!”. Nouă ni se promite raiul pe pământ, pentru ca apoi tot în fundul iadului să ne bălăcim, abandonați și uitați, și să visăm la o viață măcar cu un milimetru mai bună…

Minunile viitorului: Istoria Moldovei, limba rusă, și multă sărăcie…

De aceea cred că am fi măcar cu un centimetru mai înțelepți, dacă am analiza lucrurile cu mintea rece. Puțin probabil că, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, partidele conduse de Usatîi și Dodon nu vor câștiga majoritatea în legislativ. Iar pornind de la principiile politice promovate de cei doi, ne așteaptă cam astfel de minuni:

– Astăzi, în rezultatul furturilor din avutul statului săvârșite de fostele guvernări, bugetul RM se află într-o situație austeră. Guvernul Filip nu dispune de suficienți bani pentru achitarea salariilor și pensiilor, dar nu are altă ieșire, decât să găsească resurse, pentru a-l scoate cu fața curată pe Plahotniuc. În schimb, anticipatele ne-ar lăsa fără Executiv pentru cel puțin jumătate de an, ceea ce va conduce la o criză financiară de proporții, în fața căreia Dodon și Usatîi (și Năstase, oare?) se vor spăla pe mâini, acuzând de toate relele fostele guvernări;

– Stoparea parcursului de integrare europeană a statului nostru, care va conduce la anularea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii RM și la pierderea oricărui suport financiar extern, cu excepția unui posibil sprijin din partea Federației Ruse;

– Nu putem exclude nici faptul că Dodon și Usatîi ar fi în stare să interzică dubla cetățenie pentru cetățenii RM, pentru a stopa „românizarea moldovenilor”;

– Nu ne așteaptă altceva decât o nenorocire dacă RM ar adera la fantoma supranumită Uniunea Vamală, promisă de Dodon, care realmente este un proiect eșuat, având în vedere chiar și neînțelegerile tot mai frecvente dintre Rusia, Belarus și Kazahstan;

– În școlile din Moldova va fi predată în mod obligatoriu „limba moldovenească” și „Istoria Moldovei”;

– Moldova va fi federalizată, iar acest lucru va facilita și declararea oficială a limbii ruse drept a doua limbă de stat.

„Dodon, nu uita, pușcăria-i casa ta!”

Știu că Dodon nu este de acord cu mine, însă, îmi pare rău, promisiunile sale că va face ordine în RM sunt prea puțin credibile. Să nu uităm sau să ne amintim că el s-a aflat la guvernare în timpul lui Voronin, fiind ministru al Economiei și viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi. Și faptul că el protestează contra lui Vlad Plahotniuc pare a fi o bizarerie, pentru că Dodon însuși a pus mâna pe îmbogățirea ilicită a oligarhului contra căruia protestează în prezent. Ei doi, marii socialiști și salvatori, Dodon și Greceanîi, în 2008, au vândut hotelul „Codru” unei firme de-ale lui Plahotniuc la un preț mizer, prejudiciind statul cu 160 mln. de lei. Or, în cazul unei victorii a protestatarilor, Plahotniuc trebuie băgat la răcoare împreună cu Dodon și Greceanîi.

Tot în 2008, Dodon a înstrăinat la un preț derizoriu una din cele mai scumpe proprietăţi ale RM, sanatoriul „Moldova” din Odesa. La licitație au participat şase firme, câștigătoare a fost desemnată o firmă fondată cu câteva zile înainte, cu un capital social de 5400 de lei. Deși prețul sanatoriului depăşea un miliard de dolari, această firmă s-a obligat să plătească doar 72 mln. lei. Ulterior, Procuratura Generală a constatat că firma garanta achitarea prin intermediul unor scrisori false de la o bancă din Odesa. În 2010, aceeași firmă a motivat că nu se află în indisponibilitate de plată… Ceilalţi participanţi la licitație, care au încercat să-şi facă dreptate, s-au trezit ameninţaţi şi persecutaţi. Unii au fugit din ţară, alţii au murit.

În același timp, când Dodon era ministru, au fost înstrăinate la un preţ de nimic hotelurile „Naţional” și „Struguraş”. Nici de data aceasta cumpărătorii nu și-au onorat obligațiunea, însă Dodon a refuzat să rezilieze contractele.

Potrivit presei, Dodon a sărăcit RM și cu șase miliarde de lei prin importurile ilicite de carne. Monopolizarea afacerii a avut loc în 2006, când actualul lider al PSRM devenise ministru al Economiei. Atunci comisia care elibera autorizaţii pentru import a fost transferată din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Economiei, iar adjunctul agenției, care elibera licențele, a fost fratele său, Alexandru Dodon. Fiscul atenționa că fabricile de mezeluri erau împinse spre faliment, iar pierderile la bugetul de stat atingeau cifra de 2 miliarde de lei pe an. Amintim că Dodon a fost ministru timp de trei ani.

Despre aceste lucruri s-a scris de zeci sau sute de ori și în această privință au fost deschise mai multe dosare penale. Însă lumea uită… Și nu se întreabă ce ar face Dodon, dacă ar deține puterea totală în stat, dacă numai în trei ani el a reușit să sărăcească statul de atâta bănet. În asemenea situație, dacă se respectă, protestatarii care umblă după el pe ulițele Chișinăului, ar trebui să scandeze și: „Dodon, nu uita, pușcăria-i casa ta!”.

Iurie Roșca și Maia Sandu

Anume din motivele respective trezesc suspiciuni serioase declarațiile recente ale lui Dodon, Usatîi și Năstase care afirmau că, odată ajunși la guvernare, mai întâi de toate vor face ordine în instituțiile de drept, inclusiv la Procuratură și CNA. Cel mai probabil, ordinea va începe cu nimicirea dosarelor penale intentate contra lui Dodon și Usatîi. Iar interesul lui Năstase se pare că este de a-i întoarce libertatea nașului său Victor Țopa, dar și a lui Viorel Țopa, care se presupune că sunt și finanțatorii Platformei DA. Cei doi se află în căutare internațională, după ce au fost condamnați pentru șantaj și delapidarea a 11 milioane de lei de la BEM. Dacă acesta e scopul urmărit de Năstase, chiar de se proclamă proeuropean în continuare, n-ar trebui să ne mire coalizarea sa cu Usatîi și Dodon în cadrul unei eventuale majorități parlamentare.

Dacă această mizerie se va întâmpla, ce vor câștiga cei care strigă: „Noi suntem poporul”? O amplificare a sărăciei și a disperării la scară largă… Am greși, totuși, dacă nu am admite că Năstase ar putea refuza în continuare orice legătură cu Partidul Nostru și PSRM. În acest caz, dacă vom avea anticipate, el ar trebui mai întâi să depășească pragul electoral, iar apoi să rămână în opoziție, lăsând formațiunile prorusești să ne conducă.

De aia nu mă miră apariția printre protestatari a lui Iurie Roșca, după ce tot el a declarat că Rusia este prietenul nostru, iar SUA ne este dușman. În schimb, trezește foarte mare nedumerire prezența printre protestatari a Maiei Sandu…Ea zice că se află alături de popor. Dar cum poți să fii cu poporul, când el este prostit în cel mai mare hal și tu chiar nu ești atât de naiv ca să nu vezi acest lucru?  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *