Opinii și Editoriale

Expert: „Ceva se coace”. Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazelor naturale necesare pentru luna octombrie. Necesitățile R. Moldova nu vor fi acoperite integral

Concernul rus Gazprom fie ne va sista complet livrările de gaze naturale de la 1 octombrie, fie va reduce volumele, prognozează expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov.

Expertul afirmă că trecerea la formula de iarnă în formarea tarifului pentru gaze, care este una avantajoasă pentru Republica Moldova, ar putea determina Rusia să ne închidă robinetul, transmite Ziarulnational.md.

Parlicov apreciaz faptul că autoritățile de la Chișinău au anticipat acest scenariu și au aprobat un plan de economisire și procurare a gazelor naturale din surse alternative.

„Semnele indirecte vorbesc despre faptul că pe 1 octombrie ceva se va întâmpla, fie va fi reziliat contractul și nu va fi deloc gaz, fie vor fi limitate volumele livrate. Ceva se coace. Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazelor naturale necesare pentru octombrie în Ucraina. Respectiv, pentru luna octombrie rămâne doar volumul rezervat anterior de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, probabil, nu va acoperi integral necesitățile Republicii Moldova”, a spus el.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom în octombrie 2021, pe perioada rece a anului intră în vigoare formula de calcul a prețului potrivit căreia 70% din preț va avea la bază costul produselor petroliere și 30% – prețul de piață al gazelor naturale. Victor Parlicov spune că noua formulă ar putea determina Rusia să ne sisteze gazul, întrucât până acum Republica Moldova achita un preț aproape similar celui de pe piața internațională.

Joi, 29 septembrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, începând cu 1 octombrie, Republica Moldova ar urma să achite un preț aproximativ de 1 050 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 1 880 de dolari cât achităm acum.

În contextul unei eventuale sistări a gazelor naturale, Spînu a anunțat că autoritățile cumpără păcură pentru „Termoelectrica”, cresc stocurile de gaz, întreprind măsuri pentru reducerea consumului, iar compania „Energocom” este pregătită pentru a procura gaz de pe piața internațională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *