Economie

Expert: Cu toate fluctuațiile sale din timpul anului, leul moldovenesc rămâne o valută stabilă comparativ cu principalele valute de referință

Leul moldovenesc de cel puțin 5 ani de zile se bucură de o stabilitate clară comparativ cu 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Astfel, după fluctuațiile de depreciere, apoi apreciere din perioada 2015-2018, urmează o perioadă de stabilitate deja pe parcursul a 5 ani de zile, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului economic, comparativ cu cele 10 valute de bază ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, leul începe anul aproximativ la același nivel.

„Se vede clar că din 2019 cursul mediu ponderat al leului moldovenesc oscilează nesemnificativ, iar în prezent este cu 0,7% mai jos decât anul trecut, dar cu 0,9% mai puternic față de 2019”, menționează Ioniță.

Deprecierea cu 0.7% a leului din prima săptămână a anului 2023 față de prima săptămână a anului 2022 este determinată în principal de deprecierea față de Rubla rusească (-11,9%), Dolarul american (-7,5%) și Coroana cehă (-3,3%). Pe de altă parte leul moldovenesc în 2022 s-a apreciat semnificativ față de Lira turcească (+23,4%) și Hrivna ucraineană (+20,1%). Față de Euro leul a cunoscut o depreciere ușoară cu (-0,8%).

Cu toate acestea comparativ cu 2019 leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2023 este cu 0,9% mai puternic. Această se datorează în primul rând aprecierii puternice față de Lira turcească (+67,9%), Hrivna ucraineană (+16,5%) și Rubla Belarusă (+11,55). În același timp leul în această perioadă de 5 ani s-a depreciat față de Dolarul american (-11,7%), Coroana cehă (-11,4%) și Yuanul chinezesc (-11,3%). Față de euro leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2023 s-a depreciat comparativ cu 5 ani în urmă cu (-4,1%).

„Dacă să analizăm principalele două valute EURO și USD, atunci putem constata că indiferent de fluctuațiile pe parcursul anului, leul începe anul aproximativ la același nivel deja de cel puțin 5 ani de zile. Cel mai mult cursul valutar în 2022 a fost influențat de 4 factori. Doi factori negativi: scumpirea resurselor energetice și războiul din Ucraina. Iar alți doi factori sunt pozitivi: suportul financiar extern și intervenția corectă a Băncii Naționale pe piața valutară”, mai adaugă expertul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *