Economie

Expert economic: Volumul creditelor de consum ale populației a scăzut

Volumul creditelor de consum ale populației oferite de băncile din Republica Moldova a scăzut pe parcursul anului trecut, comparativ cu anul 2021, când s-a înregistrat o creștere cu trei miliarde de lei, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță, scrie Radiomoldova.

Potrivit economistului, acest fapt a fost influențat de înăsprirea politicii monetare de către Banca Națională și de scăderea veniturilor populației.

„Efectul politicii monetare, scumpirii banilor și înăspririi condițiilor oferite de bănci a dus la ceea că populația noastră, practic nu s-a acreditat. Populația, în anul 2022 a consumat mai puțin, altfel spus, venitul populației în 2022 a fost mai mic. În anul 2021, povoara de credite creștea cu 250 de milioane de lei lunar, este record absolut istoric, dar în 2022 avem o scădere lunară a împovărării cu împrumuturi de consum cu 27 de milioane de lei”, a menționat economistul.

Veaceslav Ioniță prognozează că în acest an se va înregistra o creștere a veniturilor populației. El a precizat că inflația va avea o tendință de scădere, iar Banca Națională va relaxa politica monetară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *