Economie

(EXPERȚI) BEM – banca cu un portofoliu de credite neperformante și un mecanism ineficient de gestionare

Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chirca, consideră că în prezent BEM este instituția financiară „cu cel mai mare portofoliu de credite neperformante și un mecanism ineficient de recuperare al lor care a derivat din lipsă de profesionalism combinat, poate, și cu niște interese neclare”.

„În lipsa unui proprietar clar, aceasta este prost gestionată, asta deși Banca de Economii ar trebui să constituie un pilon al sistemului bancar moldovenesc. Aceasta este una dintre cele mai mari din republică, este o bancă importantă și existența și dezvoltarea eficientă a ei este o precondiție pentru un sistem bancar eficient”, consideră expertul. Potrivit lui Roman Chirca, o soluție în situația creată ar fi privatizarea ei. „Sunt perfect de acord cu concluziile Fondului Monetar Internațional. Banca trebuie privatizată. Ea nu are nici un program special, nici o activitate care s-o scoată din cadrul general de activitate al băncilor comerciale, în calitate de societate pe acțiuni. Este o bancă ca restul băncilor și statul chiar nu are ce căuta pe acest segment”, a conchis directorul Institutului Economiei de Piaţă.

Pe de altă parte, economistul Ion Tornea, expert IDIS „Viitorul”, consideră că situația BEM este gravă, dar nu dramatică. „Într-adevăr, anul trecut banca a înregistrat pierderi enorme, peste 300 de milioane, și aceasta nu poate să fie un indicator care să inspire optimism. În plus, nu toți indicatorii sunt în normă. Capitalul de gradul I care trebuie să nu fie mai mic de 200 milioane a ajuns până la 64 milioane, iar în ultimul trimestru a crescut până la 129 de milioane, dar oricum nu se respectă indicatorii de prudență. E evident că acest fapt inspiră neîncredere. Alta e că lichiditatea băncii este în limitele normei și deocamdată această bancă poate să-și îndeplinească obligațiunile. Din acest punct de vedere, situația nu este dramatică”, a subliniat Ion Tornea.

Potrivit lui, dacă banca nu va reuși să redreseze situația financiară, aceasta se va răsfrânge și asupra lichidităților. „În situația în care jumătate din creditele oferite sunt credite „toxice”, sigur că situația nu poate fi apreciată ca fiind una bună. Evident că statul este acționar majoritar și, în primul rând, el este responsabil de situația respectivă, de ce nu a putut s-o gestioneze corect mai înainte”, a conchis expertul.

Miercuri, consilierul comunist Gurău l-a învinuit pe premierul Filat că ar falimenta intenționat Banca de Economii pentru a obține controlul total. Potrivit lui, Filat ar fi numit în Consiliul de administrare oameni proprii, care ar fi oferit credite dubioase de peste 1,5 mlrd. lei. În același timp, reprezentanții FMI susțin într-un raport secret că banca se află într-o stare deplorabilă și este necesar jumătate de miliard de lei până în luna martie pentru a o reabilita.

Totodată, reprezentanții BEM au emis un comunicat în care „constată cu îngrijorare că în ultimul timp, anumite persoane încearcă să tensioneze artificial situaţia în jurul băncii, urmărind scopuri care nu au nimic în comun cu interesele statului şi ale cetăţenilor ţării”. Administraţia BEM avertizează că va ataca în instanţă „toate persoanele implicate în această campanie murdară". 

D.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *