Economie

(EXPERȚI) DEVALORIZAREA leului e o strategie a Băncii Naționale?

„Anume în perioada de vară – toamnă sunt exporturile masive , această strategie în principiu va stimula exporturile. Până anul acesta, dacă este să urmărim evoluţia cursului valutar de până acum, leul se aprecia vara şi se deprecia iarna. În fapt, aceasta descuraja exporturile, iar iarna, când se produc importuri masive de resurse energetice leul se deprecia şi în felul acesta se majora şi inflaţia. O astfel de strategie ca în anul acesta este binevenită”, a spus Corina Gaiu.

Directorul de programe Idis-Viitorul, Alexandru Fala, este de părere că scumpirea monedei euro va genera creşterea preţurilor producţiei. Însă, potrivit lui, efectul acestor creşteri nu prezintă risc sporit pentru economia ţării, de oarece se va produce o contrabalansare care pate genera evoluţii în economia ţării şi bugetul de stat. „La moment nu merită să ne facem griji. Ne vom face doar în cazul în care creşterea monedei europene va fi de durată”, a spus expertul solicitat de IPN.

Luni, 12 august, Banca Naţională a Moldovei a anunţat, în premieră pentru acest an, un curs de 17 lei şi un ban pentru un euro. În ultimii trei ani, moneda unică europeană a depăşit valoarea de 17 lei doar pe 5 mai 2011.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *