Criza

Experţi: Strategia Gazprom în Turcia ar putea duce la pierderea şi acestei pieţe de către Rusia

Livrările pe conducta Transbalcanica, prin care gazul rusesc ajunge în vestul Turciei, au scăzut începând din această luna cu 23 la sută față de anul trecut. Datele sunt livrate de operatorul bulgar „Bulgartransgaz”.

Reducerea livarilor a fost fixata începând cu 10 februarie, când volumele au scăzut cu 10%. Nivelul minim atins a fost în perioada 15-21 februarie – când livrarile au scazut cu 50 la sută. În ultima săptămână, volumul de gaz livrat a scăzut cu 40%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și s-a ridicat la 26,7 milioane de metri cubi.

Explicatia acestei scaderi este simpla: razboiul preturilor. De cativa ani, monopolul rus acorda importatorilor privați din Turcia discount de 10,25%, pe care acum vrea să-l anuleze.

Pentru importatorii privați din Turcia este aproape imposibil sa găseasca un înlocuitor pentru gazul rusesc, iar „Gazprom” crede că astfel își consolideaza poziția. Importatorii privati nu se pot reorienta nici pe GNL, a carui piata este monopolizata de facto de compania turca de stat Botas. Botas își poate permite un conflict lung cu furnizorul, în timp ce pentru importatori privați acest conflict le submineaza afacerile.

Ca rezultat, este aproape sigur ca importatorii privați din Turcia vor face concesii. Pe termen lung însa, abordarea „Gazprom” ar putea slăbi poziția sa, așa cum s-a întâmplat deja pe piețele din Ucraina și statele baltice. Aici „Gazprom” a pierdut piete de miliarde de dolari, citeaza „Kommersant” opinia unui expert.

Importul de gaz rusesc către Turcia este realizat in prezent de șase companii private: Enerco Enerji, Bosphorus gaz, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti şi Kibar Enerj, consumul lor total de gaze este de 10 miliarde de metri cubi pe an. Companiile susțin că au incheiat contractele cu clienții pe baza prețului gazului cu discontul oferit de furnizor.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *