Internațional

Experții nu exclud un nou cutremur de peste 7 grade în anii următori

Conform unui bilanţ oficial dat publicităţii luni, dezastrul s-a soldat cu aproape 16 mii de morţi şi peste 2,6 mii de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2554 de decese din cauza degradării condiţiilor de viaţă. În multe localităţi afectate, viaţa s-a oprit în loc în momentul în care s-a păstrat minutul de reculegere, cum ar fi Ishinomaki, oraşul martir traumatizat de decesul a circa patru mii de persoane, printre care mai mult de 70 de elevi de la şcoala primară Okawa, care au fost luaţi de ape în timp ce încercau să se refugieze pe dealurile din apropiere. Pagubele provocate de dezastrul de acum doi ani sunt estimate la câteva miliarde de dolari.

La Tokio, împăratul Akihito s-a înclinat în memoria victimelor în cadrul ceremoniei de comemorare naţională, în prezenţa primului ministru Shinzo Abe, exprimându-şi dorinţa ca cei morţi să nu fie daţi uitării şi nici cei care trăiesc „în condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată”. Împăratul a insistat asupra necesităţii ca populaţia să fie cât mai bine instruită în privinţa metodelor de prevenire pentru cazuri de dezastre naturale, în scopul salvării unui număr maximum de vieţi, dacă se va mai întâmpla o nouă catastrofă naturală.

Amintim că la 11 martie 2011, Japonia a fost zdruncinată de un devastator cutremur de pământ cu magnitudinea de 9 grade, având epicentrul în Oceanul Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta de nord-est a insulei Honshu, cea mai mare a arhipelagului nipon.

În mai puţin de o oră, un val uriaş de 20 de metri înălţime pe alocuri s-a abătut asupra litoralului regiunii Tohoku, măturând totul în cale, distrugând porturi, case, şcoli, uzine şi provocând accidentul nuclear major la centrala nucleară Fukushima Daiichi, unde patru din cele şase reactoare au fost avariate.

În acelaşi timp, cercetătorii japonezi avertizează că există o probabilitate de 70% ca un cutremur cu magnitudine de peste 7 grade să se producă în 2016 în zona capitalei nipone, Tokio. Conform previziunilor acestora, un nou seism puternic s-ar putea solda cu cel puţin 11 mii de morţi, producând pagube de ordinul a o mie de miliarde de dolari.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *