Actualitate

Expertii rusi si dreptul la eroare

Incalzirea relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti, congelate de guvernarea PCRM, il face pe un expert de la Moscova sa-si dea frau liber emotiilor si sa lanseze afirmatii rupte de realitate vizavi de premierul Filat si de noua putere de la Chisinau. „Contand pe un dialog cu seful executivului rus, V. Putin, premierul RM ar trebui sa inceapa cu prezentarea de scuze personale si oficiale pentru esecul fara precedent si brutal al Memorandumului Kozak in 2003”, declara Aleksei Martinov, directorul Institutului pentru statele noi din Moscova, fara a tine cont de faptul ca se refera la o perioada cand puterea absoluta in RM o detinea nu V. Filat, ci V. Voronin.

Cat priveste „esecul fara precedent si brutal al Memorandumului Kozak”, el se datoreaza autorilor si promotorilor acestuia, nicidecum actualului premier moldovean sau noii puteri de la Chisinau. Nici Filat, nici AIE nu-si poate asuma esecurile inregistrate candva de Rusia in politicile sale fata de RM.

„…tocmai actualii prieteni si aliati ai lui Filat, cu participarea nemijlocita a acestuia intr-un rol secundar, au dat foc in 2003, in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau, portretelor lui V. Putin si au calcat in noroi drapelul rus”. Nimic mai fals. Din imaginile foto si video de atunci se vede clar cine sunt eroii acestor scene fierbinti – si ei mai pot fi gasiti si azi in conducerea PPCD. In calitatea sa de expert in problemele noilor state, Martanov ar trebui sa stie ca liderii crestin-democrati din RM nu sunt nici prieteni, nici aliati ai lui Filat, asa cum nu putem spune ca, prin actiunile lor, ar fi devenit atunci prieteni si aliati ai numerosilor gastarbeiteri moldoveni din Rusia. Iar, ca aliati devotati ai fostului presedinte comunist al RM, liderii PPCD au luptat impotriva lui Filat pana la ultimul cartus propagandistic.

„Din pacate, politica autoritatilor moldovene din ultimii 18 ani e determinata nu de convingeri sau apartenenta politica, ci de localizarea geografica intre Romania si Ucraina”. De ce „din pacate”? Geopolitica a fost si este un generator continuu de convingeri pentru autoritatile oricarui stat, inclusiv. Si chiar daca, prin absurd, i s-ar oferi RM o noua localizare geografica, autoritatile ei, daca urmaresc interesul national, nu vor” inceta sa tina cont la formularea politicilor si de acest factor.

„Tanarul premier moldovean blufeaza in fata mai marilor din Bucuresti. Nu exclud ca, dupa astfel de declaratii, Putin sa nu doreasca sa se vada cu el”. Ar fi fost chiar un gest impropriu din partea unui premier matur si experimentat, cum e Putin, sa nu vrea sa se vada cu un premier tanar ca Filat numai pentru ca acesta din urma „blufeaza” in alta parte decat au „blufat” predecesorii sai. Expertul rus o ia prea in tragic, dar nu e cazul. Important e ce beneficii vor avea cetatenii simpli din RM, indiferent de originea lor etnica, de pe urma „blufurilor” lui Filat „in fata mai-marilor din Bucuresti”. Iar acestea nu sunt deloc de neglijat, nici chiar de Putin.

Sursa: UNIMEDIA
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *