CSI / Rusia

Expertul în maimuțe trimis de ruși la centrala nucleară Zaporojie spune că specialiștii ONU vor avea acces nelimitat

Rusia susține că va permite specialiștilor ONU să verifice centrala nucleară Zaporojie, după o serie de bombardamente care au avut loc la sfârșitul săptămânii, dar accesul experților va fi „strict în cadrul mandatului lor”. Despre acest lucru a declarat un consilier al șefului companiei rusești de inginerie nucleară Rosenergoatom, Renat Karchaa, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Luni, organismul de supraveghere nucleară al ONU va efectua o evaluare a centralei nucleare din Zaporojie, după ce a fost bombardată de mai mult de 12 ori în weekend.

În urma bombardamentelor, exploziile au avariat clădiri și echipamente, deși niciuna nu a fost ”critică” pentru siguranța și securitatea nucleară, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea cele mai mari centrale nucleare din UE.

„Accesul va fi acordat, dar strict în cadrul mandatului lor. Ei tind să interpreteze mandatul lor ca fiind “fără limită”. Nu este așa. AIEA este o organizație care se ocupă de probleme de securitate nucleară. În mod firesc, le vom oferi acces la instalațiile corespunzătoare. Dar dacă vor dori să inspecteze instalația, care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul le va fi refuzat. Nu pentru că vrem să ascundem ceva, ci pentru că ei ar trebui să lucreze în cadrul mandatului lor”, a declarat Karchaa.

De asemenea, acesta a precizat totuși că ar putea fi periculos pentru inspectorii AIEA să viziteze centrala nucleară din Zaporojie.

„În mod natural, este periculos. Acești oameni pot deschide focul de artilerie în orice moment”, a spus Karchaa, referindu-se la trupele armate ucrainene.

Cine este Renat Karchaa, expertul în maimuțe trimis de ruși la centrala nucleară Zaporojie

Renat Karchaa, unul dintre oficialii ruși de la centrala nucleară din Zaporojie, are o istorie interesantă înainte de a deveni „expert nuclear”, traseul său profesional ridicând numeroase semne de întrebare.

Jurnaliștii de investigație de la Mediazona, un site rusesc, la fel ca mai cunoscutul Meduza, operează în afara țării pentru a eluda cenzura impusă de autoritățile de la Moscova, au reconstituit biografia lui Karchaa după acesta le-a explicat vineri oficialilor de la AIEA că „pe măsură ce cad, obuzele fac o mișcare de rotație de 180 grade” și din acest motiv par doar să fie lansate de ruși, nu de forțele armate ale Ucrainei.

Presa de stat rusă îl numește pe Karchaa „expert nuclear” și consilier al șefului Rosatom, deși referințele contradictorii și fragmentare din surse publice oferă la fel de multe motive pentru a-l considera pe Karchaa un primatolog din Suhumi, un consultant politic din Pskov sau un oficial de la Murmansk, trasmite Hotnews.

Informațiile biografice despre Karchaa de pe site-ul Abhazia-Inform afirmă că acesta s-a născut la Ufa, capitala Republicii Bașcortostan din Rusia, pe 17 iulie 1966, a absolvit școala cu o medalie de aur și a servit în armata sovietică la Tallinn.

Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Karchaa și a altor 700 de persoane fizice și juridice asociate Rosatom, compania de stat a Rusiei în domeniul energiei nucleare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *