ActualitateEconomie

Explozie a prețurilor, inclusiv în Europa

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) îşi va reduce probabil estimările privind creşterea comerţului cu mărfuri pentru 2023 şi 2024, din cauza unei economii globale mai puţin dinamice şi a impactului potenţial al perturbărilor transportului prin Canalul Suez, a declarat economistul său şef, citat de Reuters, informează News.ro. OMC estimase în octombrie că creşterea comerţului cu mărfuri va fi de 0,8% pentru 2023 şi 3,3% pentru 2024. Dar acum consideră că creşterea din acest an este ameninţată de tensiunile geopolitice precum cele care afectează Canalul Suez, din cauza atacurilor asupra navelor din Marea Roşie ale grupării Houthi din Yemen, susţinut de Iran.

Economistul şef al OMC, Ralph Ossa, a declarat luni pentru Reuters că ambele estimări anuale de creştere par acum ”exagerat de optimiste”.

OMC va publica cifrele actualizate în aproximativ două luni.

Scade comerțul la nivel mondial Ossa a spus că comerţul cu mărfuri a scăzut cu 1,4% în primele trei trimestre ale anului 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi trimestrul al patrulea pare puţin mai puternic. “În acest moment (creşterea din 2023) pare că va fi mai mică de 0,8%. Nu ştiu dacă este pozitivă sau negativă”, a spus el. Europa s-a descurcat mai rău decât erau aşteptările, iar redresarea post-COVID a Chinei nu a fost atât de puternică pe cât se anticipa. Comerţul global de mărfuri a crescut în fiecare an în ultimul deceniu, cu excepţia anului 2020, în perioada cea mai gravă a pandemiei de COVID-19. Pentru 2024, Ossa a spus că o serie de organizaţii internaţionale şi-au revizuit în sens negativ previziunile de creştere a PIB-ului, cu un efect secundar probabil asupra previziunilor comerciale ale OMC. Totuşi, comerţul cu mărfuri în acest an ar trebui să fie în continuare mai puternic decât în 2023, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *