Internațional

Explozie la un depozit de armament din Ucraina, zeci de mii de oameni evacuaţi. GALERIE FOTO IMPRESIONANTĂ

Parchetul militar a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la ”sabotaj” în urma acestui incident, al patrulea incendiu în doi ani la un depozit de armament al armatei ucrainene, angajată din 2014 într-un conflict în estul separatist cu rebeli proruşi.

  Potrivit Reuters, premierul Volodimir Groisman a declarat, la câteva ore după incident, într-o deplasare în regiunea Viniţia, că în spatele acestuia se află ”factori externi”.

Cel puţin două persoane au fost rănite şi spitalizate, a anunţat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.

Incendiul a izbucnit marţi, către ora locală 22.00 (şi ora României), în apropiere de localitatea Kalinivka, situată la 175 de kilometri de Kiev, în partea central-vestică a Ucrainei.

Focul a declanşat explozii în serie de obuze de artilerie de calibrul 122 şi 125 milimetri, potrivit poliţiei, care au continuat toată noaptea de marţi spre miercuri.

Miercuri dimineaţa, deflagraţii se auzeau aproape din cinci în cinci secunde la Kalinivka, chiar dacă ritmul lor a mai încetinit faţă de cel din cursul nopţii, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

În zori, o foarte puternică explozie a provocat un nor uriaş de fum, înalt de câteva sute de metri, a constatat jurnalistul.

Peste 30.000 de persoane au fost evacuate din localităţile vecine, unde cel puţin patru case au fost distruse de explozii, a precizat poliţia naţională ucraineană într-un comunicat.

”Spaţiul aerian a fost închis pe o rază de 50 de kilometri în jurul zonei incendiului”, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri, pe pagina de Facebook, Iuri Lavreniuk, adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii.

Miercuri dimineaţa numeroşi militari şi poliţişti – care purtau vestă antiglonţ – patrulau pe străzile din Kalinivka.

”La unele case, ferestrele şi uşile au fost smulse”, a declarat pentu AFP o locuitoare din satul vecin, Antonina.

”Oamenii s-au ascuns în beciuri. Eu nu am, aşa că am rămas în casă”, a adăugat ea.

Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *