InternaționalRăzboi

Explozie puternică la Energodar – orașul a rămas fără lumină și apă

Marți, la miezul zilei, o explozie puternică a zguduit oraşul Energodar, unde este situată centrala nucleară de la Zaporojie, în prezent oraşul fiind privat de electricitate şi apă curentă, a relatat agenţia de presă Unian, citând o postare pe Telegram a primarului ucrainean al oraşului, Dmitri Orlov.

„Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraş a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică şi alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraş”, a scris el.

Mai multe detalii Orlov nu a oferit, dar, a adăugat doar că acum încearcă să clarifice toate împrejurările incidentului.

Acest incident intervine în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să prezinte marţi un raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată în luna martie de ruși, deconectată de luni seară, şi care de mai multe luni constituie obiectul unui risc radiologic, potrivit AFP și Agerpres.

„Rafael Grossi urmează să facă public marţi un raport asupra situaţiei în materie de siguranţă, securitate şi garanţii, inclusiv în special constatările misiunii sale la Zaporojie şi va raporta Consiliului de Securitate al ONU cu privire la misiunea efectuată la centrală”, a indicat AIEA pe Twitter luni seară, făcând referire la directorul său general.

„Sper că va fi obiectiv”, şi-a exprimat speranţa liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski luni seara cu privire la acest raport.

Publicarea acestuia intervine la o zi după debranşarea ultimului reactor în funcţiune la această centrală, situată în sudul Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *