Internațional

Exploziile de la gazoductele Nord Stream: Moscova sugerează că Suedia „are ceva de ascuns”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a sugerat joi, 12 ianuarie, că Suedia „are ceva de ascuns” în legătură cu investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream 2022, relatează Reuters.

Autoritățile din Suedia și Danemarca fac investigații asupra celor 4 găuri de mari dimensiuni descoperite după exploziile ce au avut loc în jurul gazoductelor Nord Stream 1 și 2 la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

Astăzi, Zaharova a declarat în timpul briefingului său zilnic cu presa că refuzul Suediei de a colabora cu procurorii ruși este de natură să creeze „confuzii” și că Moscova are dreptul să cunoască detaliile din anchetele desfășurate cu privire la explozii.

Moscova propusese anterior ca investigațiile să fie realizate de o comisie de anchetă comună însă atât Suedia, cât și Danemarca, au respins ideea participării Rusiei.

De asemenea, Zaharova a sugerat joi că există motive pentru refuzul celor două țări nordice.

Diplomația rusă lansează noi acuzații la adresa Suediei

„Poate că investigatorii ruși, realizând o anchetă obiectivă, ar putea ajunge la o concluzie neconvenabilă despre cine a făcut acest act de sabotaj, terorism. Despre cine l-a gândit și cine l-a pus în aplicare”, le-a spus aceasta jurnaliștilor de la Moscova.

Zaharova a acuzat Suedia că „ascunde” date pe care le-a descoperit în timpul investigației, sugerând că „autoritățile suedeze au ceva de ascuns”.

Suedia și alte țări europene afirmă că exploziile au fost rezultatul unui act de sabotaj, fără a descoperi însă cine s-a aflat în spatele acestuia.

Vă amintim că Moscova a acuzat pe rând Ucraina, Statele Unite și Marea Britanie că ar fi fost responsabile de exploziile care au avariat cele două gazoducte care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Toate aceste state au respins acuzațiile formulate de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *