Economie

Exportatorii de fructe și legume, îngenuncheați de MONOPOLIȘTI

Fermierii spun că se ciocnesc cu astfel de probleme, deoarece piața exporturilor demult a fost monopolizată.

Autoritățile susțin monopolizarea mărfurilor?

După ce autorităţile au negociat un regim vamal facil cu Federaţia Rusă, mai mulți agenţi economici s-au pomenit în situaţia în care trebuie să plătească aproximativ o mie de dolari pentru fiecare maşină cu fructe sau legume exportate. Taxa este percepută prin intermediul unei scheme care a alarmat autorităţile.

Unul din exportatorii de fructe din Republica Moldova care a dorit să rămână în anonimat, a declarat pentru TIMPUL că rușii mereu au perceput taxe la trecerea vămii și asta pentru a favoriza unele companii moldovenești care au pile la vamă.

„Mulți spun că rușii cer 25 de mii de ruble. Dar la 30 de tone de mere ei cer și 60 de mii de ruble. Eu cu mai mulți colegi de ai mei m-am interesat cine stă în spatele mafioților aceștia. Să știți că toate acțiunile astea sunt dirijate de Moldova ca să poată trece companiile care stau sub papucul lui Bumacov și al colegilor lui”, a menționat exportatorul.

Aceiași oameni, alte probleme

Producătorii de fructe și legume mai spun că și sumele percepute de autoritățile moldovenești îi descurajează să mai exporte produse.
„Și la vămuirea producției tot se cer sume mari de bani, acolo la fel este o mafie care cere bani pe ascuns într-un mod pentru a ușura procedura, dar de fapt ei o tergiversează. Eu am un camion cu prune care așteaptă deja de o săptămână, când această procedură trebuie să dureze maximum cinci zile”, a mai adăugat exportatorul.

Vama moldovenească, cheia dracului?

Președintele Uniunii Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, a declarat pentru TIMPUL că Asociația exportatorilor Moldrosprodexpo în frunte cu directorul Leonid Coca, a expediat Serviciului Vamal rusesc o scrisoare prin care cere facilitarea trecerii mărfurilor moldovenești la cinci puncte vamale. Coincidență, tot în aceeași zi și Serviciul Vamal al Republicii Moldova expediază acelorași autorități din Federația Rusă facilitarea trecerii fructelor moldovenești la aceleași cinci puncte vamale, care erau menționate și în scrisoarea Asociației Moldrosprodexpo.

La câteva zile mai târziu, exportatorii moldoveni care nu fac parte din Asociația Moldrosprodexpo erau nevoiți să achite la terminalele vamale, câte 800 de dolari companiei Gamafruct, precum că aceasta efectua toate procedurile de vămuire. Pe lângă acești bani, producătorii moldoveni urmau să prezinte și un certificat fitosanitar eliberat de către Moldrosprodexpo, care nu era recunoscut de nici o instituție din Rusia. Alexandru Slusari a mai spus că certificatul costă 150 de dolari. Companiile care fac parte din Asociația Moldrosprodexpo, nu prezentau la vama rusească nici acest certificat fitosanitar care este fals, nici nu achita cei 800 de dolari (aproximativ 25 de mii de ruble rusești), a spus producătorul agricol care a vrut să rămână în anonimat.

Menționăm că numele lui Leonid Coca a figurat anterior în mai multe investigații jurnalistice în care se spunea că asociația pe care o conduce împiedică exportul de fructe și legume în Federația Rusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *