ActualitateExterne

exportul acestora rămâne singurul mijloc de venit pentru Iran

În condițiile sancțiunilor internaționale stricte, exportul de gaze rămâne singurul mijloc de venit pentru Iran. Alexander Araman, șeful departamentului de cercetare pentru producția de petrol și gaze din Orientul Mijlociu la Wood Mackenzie, a declarat pentru Trend despre acest lucru.

Comentând noul acord de schimb de gaze dintre Turkmenistan, Iran și Irak, analistul a remarcat că aceasta este o modalitate eficientă pentru Bagdad de a-și diversifica aprovizionarea cu gaze printr-un acord de schimb trilateral care implică Teheranul.

„În ciuda faptului că Irakul este al patrulea mare producător de petrol din lume, cererea internă de gaz a țării nu este satisfăcută. Bagdadul importă aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaz iranian scump pentru sectorul său energetic, ardând gazul asociat în cantități mari. Irakul are dificultăți în a plăti aceste livrări din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Iranului. Cumpărarea de gaze turkmene în loc de gaz iranian ar trebui să rezolve această problemă.

content-image

Cu toate acestea, după cum a remarcat analistul WoodMac, proiectele de gaze ale Iranului necesită timp, bani și tehnologie – resurse care sunt în prezent insuficiente.

„Cu Rusia, de asemenea, sub sancțiuni, Iranul ar considera probabil că gazul rusesc este o opțiune mai ieftină pentru zonele sale periferice. Acest lucru i-ar permite Iranului să-și mențină și, eventual, să-și crească exporturile de gaze către Irak și Turcia, ale căror prețuri scad treptat. Aprovizionarea permite, Oman și Pakistan. ar putea deveni și noi rute de export”, a menționat el.

Ambiția Iranului de a deveni un hub regional de gaze este clară, iar Araman indică recentul acord cu Gazprom ca o dovadă suplimentară. La 26 iunie 2024, Compania Națională Iraniană de Gaze (NIGC) a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Gazprom din Rusia pentru a cumpăra gaz la un preț favorabil.

„Dacă această înțelegere va fi finalizată, Teheranul va putea furniza mai mult gaz pe piața sa internă, în special în perioada de vârf a cererii din vară, asigurând în același timp accesul la dolari SUA prin tarife la conducte”, a conchis el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *