Externe

Facebook și Instagram vor restricționa accesul la știri în Canada, după adoptarea unei legi care forțează platformele să plătească jurnaliștii pentru conținut

Meta a declarat că va restricționa accesul consumatorilor canadieni la știrile de pe platformele sale, după ce parlamentul din Canada a adoptat un controversat proiect de lege privind știrile online, informează BBC. Proiectul de lege obligă marile platforme să compenseze editorii de știri pentru conținutul postat pe site-urile lor.

Meta și Google au testat deja limitarea accesului la știri pentru unii canadieni, iar în 2021, utilizatorii australieni au fost blocați de la partajarea sau vizualizarea știrilor pe Facebook ca răspuns la o lege similară.

Legea canadiană privind știrile online, care a fost aprobată joi de Senat, stabilește reguli care obligă platforme precum Meta și Google să negocieze acorduri comerciale și să plătească organizațiile de știri pentru conținutul lor.

Meta a calificat legea drept „o legislație fundamental defectuoasă care ignoră realitățile modului în care funcționează platformele noastre”. În plus, compania a transmis că disponibilitatea știrilor va fi oprită pe Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada – înainte ca legea să intre în vigoare.

„Un cadru legislativ care ne obligă să plătim pentru linkuri sau conținut pe care nu le postăm și care nu reprezintă motivul pentru care marea majoritate a oamenilor folosesc platformele noastre nu este nici sustenabil, nici funcțional”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru Reuters.

Compania a precizat că modificările aduse știrilor nu vor avea un impact asupra altor servicii pentru utilizatorii canadieni.

Google a calificat proiectul de lege drept „nefuncțional” în forma sa actuală și a declarat că încearcă să colaboreze cu guvernul pentru a găsi o „cale de urmat”.

250 de milioane de dolari pe an pentru organizațiile de știri

Guvernul federal susține că proiectul de lege privind știrile online este necesar „pentru a spori corectitudinea pe piața canadiană a știrilor digitale” și pentru a permite organizațiilor de știri în dificultate să „asigure o compensație echitabilă” pentru știrile și linkurile partajate pe platforme.

O analiză a proiectului de lege efectuată de un organism independent de supraveghere bugetară din parlament a estimat că întreprinderile de știri ar putea primi aproximativ 250 milioane de dolari pe an de la platformele digitale.

La începutul acestei luni, ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, a declarat pentru Reuters că testele efectuate de platformele tehnologice sunt „inacceptabile” și reprezintă o „amenințare”.

În Australia, Facebook a restabilit conținutul de știri pentru utilizatorii săi după ce discuțiile cu guvernul au dus la modificări.

Parlamentarul canadian Pablo Rodriguez a declarat că s-a întâlnit cu Google și Facebook în această săptămână și a planificat discuții suplimentare – dar guvernul va merge mai departe cu implementarea proiectului de lege. „Dacă guvernul nu poate lua apărarea canadienilor împotriva giganților din domeniul tehnologiei, cine o va face?”, a spus el într-o declarație.

Grupurile din industria media au salutat adoptarea proiectului de lege ca fiind un pas spre echitate pe piață.

„Jurnalismul adevărat, creat de jurnaliști adevărați, continuă să fie cerut de canadieni și este vital pentru democrația noastră, dar costă bani adevărați”, a declarat Paul Deegan, președinte și director executiv al News Media Canada, un grup din industria media, a declarat într-o declarație

Legea privind știrile online ar trebui să intre în vigoare în Canada peste șase luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *