Social

Facilități pentru cetățenii UE care vin în Republica Moldova: Sunt scutiți de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat

Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și reprezentanțelor organizațiilor internaționale acreditați în Republica Moldova, precum și membrii familiilor acestora vor fi scutiți de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a țării noastre.

Astfel, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Parlament în lectura a doua, de un regim fără vize pentru călătoriile în Republica Moldova vor beneficia și posesorii de documente de călătorie eliberate de Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Noile reglementări vizează și facilitarea documentării cetățenilor statelor Uniunii Europene prin excluderea obligației de prezentare a mijloacelor de întreținere și asigurării medicale pentru acordarea unui drept de ședere provizoriu în republica noastră, precum și acordarea dreptului de ședere pentru o perioadă de cinci ani.

O altă facilitate se referă la termenul de depunere și examinare a cererii de acordare/prelungire a dreptului de ședere, acesta constituind 15 zile calendaristice.

Aceste facilități sunt determinate de obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, documentul propune exceptarea de la procedura de obținere a invitației pentru acordarea unei vize de intrare/ieșire pentru străinii titulari ai unui permis de ședere sau ai unei vize valabile (cu excepția vizelor de tranzit) eliberate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și Canada.

Sursa: Ziarul Național

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *