Economie

Facturi mai mici pentru proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă

Ministerul Economiei propune să reducă factura pentru energia termică consumată în cadrul blocului până la 10% pentru proprietarii apartamentelor cu centrală de încălzire autonomă, care s-au deconectat de la sistemul termic colectiv. În acest sens, instituția a efectuat o serie de amendamente la cadrul normativ existent, care vin să răspundă numeroaselor adresări ale consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți. Proiectul Hotărârii de Guvern a fost transmis autorităților pentru avizare și în timpul apropiat va fi înaintat Guvernului spre aprobare.

Potrivit proiectului, din momentul adoptării, proprietarii de cazane termice autonome din cadrul blocurilor conectate la sistemul de încălzire centralizat vor achita 10% din volumul de energie termică consumat de bloc, în loc de 20% calculate în prezent. Principalul argument al deciziei este că 20% din costul unui metru pătrat este o povară financiară pentru deținătorii de centrale autonome de încălzire, deoarece facturile achitate de ei pentru consumul de gaze naturale sunt mult mai mari decât cele ale consumatorilor conectați la sistemul centralizat.

De asemenea, conform regulamentului, unitatea termoenergetică este în drept să ceară penalități pentru întârzierea plății energiei termice facturate, fapt care constituie o încălcare a prevederilor legale. Astfel, amendamentele operate vin să înlăture aceste constrângeri în beneficiul consumatorilor, numărul cărora numai în municipiul Chișinău se ridică la 22 000.

Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică elaborează Metodologia de repartizare a volumelor și costului de energie termică livrată între consumatorii unui bloc locativ, prin care va fi stabilită o diferențiere a procentului de calcul pentru apartamentele debranșate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică în cadrul blocului în dependență amplasarea acestora (apartamente situate la primele și ultimele etaje, precum și cele din colț ș.a.).

În baza acestei metodologii urmează să fie efectuat auditul energetic al blocurilor, în rezultatul căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului termoenergetic al fiecărui apartament și calculat procentul corespunzător pentru apartamentele deconectate de la sistemul termic centralizat.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *