CSI / RusiaExterne

„Fake News-uri ale propagandei rusești”. Austria dezminte că va plăti în ruble gazul rusesc, așa cum anunțase presa de la Moscova

„Austria respectă sancțiunile UE convenite în comun la punct și la virgulă”, a scris cancelarul austriac Karl Nehammer, miercuri, pe Twitter, citat de cotidianul Die Presse. Reacția oficialului de la Viena vine după ce agenția de presă rusă Ria Novosti a anunțat că Austria, prin OMV, a acceptat să plătească în ruble gazele importate din Rusia.

„Înainte ca Fake News-urile propagandei rusești să fie răspândite mai departe aici. Desigur, OMV va continua să plătească livrările de gaz din Rusia în euro. Austria respectă sancțiunile UE convenite în comun la punct și la virgulă”, a postat pe Twitter cancelarul federal Karl Nehammer.

Oficialul austriac dezminte astfel o informație publicată, miercuri, de agenția de presă de stat din Rusia Ria Novosti sub titlul: „Austria a acceptat condițiile Rusiei pentru plata gazului”.  Jurnaliștii ruși au invocat o declarație a șefului guvernului de la Viena.

„Noi, (compania austriacă de petrol și gaze) OMV, am acceptat condițiile de plată, am făcut același lucru în Germania. <…> A fost important pentru noi și, prin urmare, în timpul conversației noastre, Putin însuși a asigurat că gazele continuă să fie furnizate și ar putea fi plătite în euro. Această situație nu s-a schimbat pentru noi”, a declarat șeful guvernului într-o conferință de presă, conform Ria Novosti.

Discuția „directă, deschisă și dură” cu Putin

Karl Nehammer s-a întâlnit cu Vladimit Putin, la Moscova, pe 11 aprilie.

„Nu a fost o vizită amicală”, asigura oficialul austriac, care anterior vizitase Ucraina. El a descris discuțiile ca fiind „foarte directă, deschisă și dură”.

Amintim că astăzi, 27 aprilie, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria. Decizia a fost motivată prin faptul că cele două țări au refuzat să se conformeze noilor reguli adoptate de autoritățile de la Moscova, la indicațiile lui Vladimitr Putin, care prevăd că, începând cu 1 aprilie, gazele urmează să fie achitate în ruble.

„Anunțul Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”, a reacționat miercuri șefa Comisie Europene, Ursula von der Leyen.

Ungaria a fost prima țară din UE care a anunțat că va plăti gazele rusești în ruble. Budapesta urma să verse euro către Gazprombank, urmând ca aceasta să schimbe acești bani în ruble, conform măsurilor impuse de de Vladimir Putin, a anunțat, pe 12 aprilie,  șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, conform Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Pai depun suma 8n EUR la banca GazProm si acolo e schimbata in ruble la ce curs vrea Put8n.
    Mai rau va fi cand se va trage linie si se va constata ca nu au platit tot gazul.
    Chestie dw interpretare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *