Frumusețe

Fapte interesante despre nasul omului

La un european de vârstă medie, spre 60 de ani, nasul va fi mai lung cu 5 mm, iar spre 100 de ani va creşte chiar până la 1 cm. De fapt, nasul nu creşte, ci mai degrabă se întinde încet în jos sub influenţa gravitaţiei.

Posesorul celui mai lung nas din lume este considerat pakistanezul Faizan Agli. Lungimea nasului lui ajunge la 12,19 cm. Deocamdată, acest fapt nu a fost înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness.

Volumul de aer inspirat de nas pe zi poate ajunge la 500 de balonaşe de aer. În medie, un om poate diferenţia mai mult de 10 mii de mirosuri, femeile având un simţ al mirosului mult mai dezvoltat ca cel al bărbaţilor.

Cu toate că nasul este sensibil, el nu poate simţi mirosul CO sau al gazului natural, care sunt toxice. Anume din această cauză, în aceste gaze se adaugă un odorizant, care conferă gazului natural un miros puternic şi neplăcut.

O altă curiozitate constă în faptul că cel mai des se adresează chirurgilor plasticieni persoanele care doresc să-şi schimbe forma nasului (rinoplastia).

Apropo, prima rinoplastie a fost efectuată în Epoca Renascentistă. Pentru această operaţie, medicul chirurg a fost exclus din biserică.

Oamenii de ştiinţă disting aproximativ 14 forme de nas. Zona din jurul nasului eliberează activ feromoni, care atrag sexul opus. Una dintre ipoteze susţine că ne sărutăm anume pentru a simţi mai acut feromonii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *