Politică

“Fără lumină, fără conexiune”: cum se descurcă locuitorii Kievului fără curent electric (reportaj)

În urma bombardamentelor masive ale Rusiei, multe orașe ucrainene au rămas fără energie electrică și, odată cu aceasta, fără comunicații mobile și internet. Întreruperi de curent au fost semnalate și în multe zone din Kiev.

“Nu există lumină, nu există comunicații, internetul a dispărut. Eu și fiul meu stăteam pe coridor, neștiind că alarma se terminase cu patru ore în urmă. A trebuit să fugim afară ca să aflăm ce se întâmplă”, spune Sviatoslav din Kiev.

Potrivit acestuia, în prezent, în Obolon (un cartier din nordul Kievului) nu mai există nicio conexiune cu niciun operator de telefonie mobilă, conexiunea a dispărut complet.

O parte din Kiev a rămas fără curent electric, întreruperi de apă în 80% din locuințele din capitala ucraineană

Comunicarea a fost găsită într-un singur loc – trecerea subterană: “Acum toată lumea se adună acolo, este un fel de punct de negociere”, a spus el.

Și Daria Antsibor din Kiev a reușit să găsească internet doar la metrou.

Pentru a-și pregăti micul dejun, a dus apa la casa unei prietene care nu are apă, dar are gaz: “Străzile sunt pline de oameni, toată lumea este în mișcare. Aceștia transportă apă îmbuteliată, vorbesc la telefon, încercând să afle noutățile.

Maria Gureș, o profesoară, povestește cum a ținut o lecție online în timpul bombardamentelor și cum a dispărut internetul. Pentru o perioadă de timp a fost posibil să continuăm cu internetul mobil, dar apoi a dispărut și acesta.

Kiev fără lumină

Potrivit Olgăi Ovcearenko din Kiev, conectivitatea în centrul orașului este ceva mai ușoară: “Luni dimineața a început fără lumină și fără conectivitate, bând cafea în sunetul exploziilor și al rachetelor care zburau deasupra noastră. Pentru a publica această postare am mers în centrul orașului, unde exista măcar un pic de internet.

Comunicațiile mobile și internetul depind de o alimentare stabilă cu energie electrică. Rusia a lovit în această dimineață 18 instalații ucrainene de infrastructură energetică.

Kyivstar a declarat că face tot posibilul pentru a se asigura că comunicațiile mobile funcționează chiar și în timpul întreruperilor de curent.

Unele stații sunt echipate cu surse de alimentare autonome care pot funcționa în mod autonom timp de trei până la patru ore, în funcție de sarcina din rețea.

În cazul în care nu se aprinde nicio lumină în acest timp, compania utilizează generatoare diesel mobile.

Angajații Kyivstar au explicat de ce dispare internetul în primul rând: aceste echipamente necesită multă energie, care uneori nu poate fi activată în regim de urgență. Se acordă prioritate tehnologiilor utilizate pentru apelurile telefonice.

În primăvară, operatorii de telefonie mobilă ucraineni Vodafone, Kyivstar și Lifecell au lansat serviciul de roaming național. În cazul în care rețeaua unui operator nu este disponibilă, este posibilă trecerea la alți operatori.

În plus, ministrul pentru Transformare Digitală, Mihail Fiodorov, a declarat că Ucraina intenționează să înființeze hotspoturi Wi-Fi publice în cazul întreruperilor de energie electrică, care vor fi alimentate de baterii Tesla Powerwall și terminale Starlink. Primul dintre ele ar trebui să înceapă să funcționeze încă din noiembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *