Internațional

Fără rezolvarea dosarului Timosenko, UE nu va semna acordul de asociere cu Ucraina, susține președintele Lituaniei

"Nimic nu garantează că ar putea fi semnat după un an sau doi (…) Pauză între relaţii (dintre UE şi Ucraina) ar putea dura mult timp", a afirmat, pentru AFP, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Parlamentul ucrainean, sub presiunea UE, a rămas în impas marţi asupra cazului fostului premier aflat în închisoare Iulia Timoshenko. Europenii cer transferarea acesteia în străinătate pentru îngrijiri medicale, o condiţie esenţială pentru semnarea la finele lui noiembrie a acestui acord de asociere, la summitul Parteneriatului Estic din 28 – 29 noiembrie.

Dalia Grybauskaite a afirmat că preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţia pro-Timosenko "împărtăşesc responsabilitatea" în ceea ce priveşte un acord care să-i permită fostului premier să plece în străinătate. "Dacă legea care trebuie să permită rezolvarea cazului Timoshenko nu este adoptată, ţările membre ale UE nu vor semna un acord de asociere cu Ucraina", a afirmat Grybauskaite, a cărei ţară asigura preşedinţia semestrială a UE.

Niciun vor nu a avut loc marţi în Parlamentul ucrainean, în ciuda prezenţei comisarului european pentru Extindere, Ştefan Fule. Semnarea acestui acord de asociere ar reprezenta pentru Ucraina un prim pas spre aderarea la UE.

Grybauskaite a subliniat marţi că, odată semnat acest acord, UE este pregătită să ajute Ucraina să facă faţă presiunilor venite de la alte state. "Europa este pregătită să discute cu Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut care să ajute economia ucraineană. Europa este pregătită să reziste la presiunile care vin de la terţe părţi", a spus această, adăugând că acordul de asociere cu UE ar contribui la majorarea imediată a comerţului dintre Ucraina şi cele 28 de state membre.

În Radă, dosarul Timoshenko, care a eşuat deja săptămâna trecută, a fost amânat pentru joi, în condiţiile în care partidul aflat la putere şi opoziţia nu au reuşit să ajungă la un compromis.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *