Moldova

Fără vize în Israel?

„O pătrime din populaţia Israelului vorbeşte în limba rusă, iar renunţarea la vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse a dus la o dezvoltare a turismului”, a spus Lieberman. Posibila renunţare la vize pentru moldoveni este confirmată de persoane din cercurile apropiate puterii din Israel. Neoficial, se vorbeşte că moldovenii ar trebui să-i înlocuiască pe sudanezii şi marocanii care muncesc în statul israelian.

Informaţia despre ridicarea vizelor este confirmată şi de Ministerul de Externe de la Chişinău. „Ministrul Leancă nu o dată a discutat cu Lieberman la acest subiect. Acum pregătim o vizită a ministrului de Interne din Israel în R. Moldova care să se convingă că noi am făcut paşi mari în stoparea migraţiei ilegale. Urmează ca partea israeliană să anunţe data vizitei”, a declarat Mihai Căpăţână, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Ministrul Iurie Leancă este mai puţin optimist în privinţa faptului că eliminarea vizelor s-ar putea întâmpla într-un timp restrâns. „După cazul cu moldovenii în Egipt, e cam complicat să vorbim despre aceasta”, afirmă el. Iurie Leancă menţionează că partea israeliană nu a finalizat procesul de reflecţie. „Acum ei aşteaptă să intre în vigoare acest regim cu Ucraina, după care să evalueze impactul. Asta s-ar putea întâmpla în două-trei luni. Noi am făcut tot ce am putut”, a adăugat ministrul.
O primă discuţie în acest sens a avut loc la începutul lunii mai, când ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, s-a aflat într-o vizită în Israel şi unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne al acestei ţări. Tot atunci, Parlamentul de la Chişinău a adoptat legea prin care cetăţenii statului Israel au fost scutiţi, începând cu 1 iunie 2010, de necesitatea perfectării vizei pentru intrarea în R. Moldova.

Amintim că ministrul de Externe al Israelului, Avigdor Lieberman, s-a născut la Chişinău, în 1958. Tatăl lui a fost deportat în Siberia în timpul regimului comunist. Lieberman a lucrat la Institutul de Agricultură din Chişinău, până când, în 1978, familia sa a emigrat în Israel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *