Editorial

Faraonul de pe Bâc

Marea pasiune a faraonilor antici, dar și a dictatorilor moderni, au fost construcțiile faraonice, piramidele, monumentele gigantice.  

Monumentomania s-a manifestat încă din primii ani de domnie a lui Voronin, cea mai tipică manifestare de monumentomanie comunistă e celebrul „badea Mior” de lângă Soroca, o construcție prin definiție ideologică, menită să imortalizeze spiritul antiromânesc al moldovenismului de peșteră. Și ca acesta să nu rămână singur, iată că s-a mai lansat o idee de monument, dedicat …viței-de-vie, care va fi principalul monument al orașului vinului „Wine City”, ce urmează a fi creat la marginea Chișinăului.

Costul acestui proiect este estimat la 30 milioane de dolari. Monumentul va avea o înălțime de 45 de metri. Coloana va fi înfășurată cu o viță-de-vie cu struguri din bronz aurit, fiind încununată de o roată de căruță și doi cocostârci, tot din bronz.

Prin înălțarea acestui monument ne vom revanșa și noi, moldovenii, pe plan spiritual și cultural. Vechii romani și-au imortalizat spiritul imperial, războinic, înălțând la Roma „Columna lui Traian” în memoria celor care au căzut pentru cucerirea Daciei. Românii, în anii treizeci, înveșnicind ideea reîntregirii neamului românesc, au înălțat la Târgu-Jiu „Coloana infinitului” în memoria eroilor jertfiți în numele acestui ideal. Noi, însă, moldovenii, neam semeț și făuritor de istorie, am rămas în urmă. Astfel, era imperios necesar ca să înălțăm o „coloană” a noastră, iar această „coloană” nu putea fi închinată altcuiva decât viței-de-vie… Acest monument va fi, cu certitudine, un omagiu adus sutelor de mii de bolnavi de ciroză, încă vii, dar și celor morți din cauza abuzului de „păhăruț, nu tremura, că te-oi be, nu te-oi mânca…”.

Asta e: actualul regim vrea să bage în subconștientul fiecărui moldovean că suprema noastră valoare națională a viței-de-vie, vinul, păhăruțul cu floricele, ia închină, nănășele… În loc să aloce aceste 30 de milioane de dolari pentru repararea spitalelor sau pentru elaborarea unui program național de degradare a fondului nostru genetic din cauza abuzului de alcool, ori – de ce nu? – pentru organizarea unor acțiuni culturale și istorice în legătură cu împlinirea în 2006 a 1900 de ani de la cucerirea Daciei și începerea procesului de plămădire a neamului nostru. Chișinăul a decis să înalțe un monument …viței-de-vie. Dacă cineva, într-adevăr face milioane în businessul cu vin, altcineva, poporul simplu adică, este transformat într-o armată de robi care se spetesc, aproape pe degeaba, pe plantațiile de vii care astăzi nu le mai aparțin lor…

Iată de ce, pe coloană, în loc de struguri de bronz aurii, urmează să fie imprimate cruci de morminte și imaginea unor copii nenorociți, rămași fără părinți, la care se uită cu dispreț Faraonul de pe Bâc…

Constantin Tănase
noiembrie 2005 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *