Actualitate

Farmacii: Concurenţă loială… în condiţii neloiale

Potrivit Inspectoratului farmaceutic din cadrul Agenţiei Medicamentului, numai în capitală numărul farmaciilor atinge cifra de 358, dintre care 335 fac parte din diferite reţele. Deoarece nu există o lege care să restricţioneze amplasarea acestora, farmaciile în oraş continuă să se înmulţească, iar uneori distanţa de la una la alta nu depăşeşte nici 200 de metri. Asta în timp ce în raioanele şi satele republicii se atestă o lipsă acută de asigurare cu medicamente. Din cele 860 de farmacii existente, aproape jumătate sunt concentrate în Chişinău, iar restul ar trebui, conform statisticii, să asigure necesităţile moldovenilor din întreaga republică.

Oamenii din sate suferă din cauza lipsei de medicamente

Vicepreşedintele legislativului, Liliana Palihovici, declară pentru TIMPUL că modul de amplasare a farmaciilor este unul incorect, întrucât majoritatea sunt amplasate la Chişinău, iar nu departe – chiar la periferii, fără a mai vorbi de satele îndepărtate, oamenii sunt nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru a face rost de un medicament. „O situaţie critică se atestă în sectorul rural, unde, de multe ori, medicamente pot fi găsite doar la medicii de familie. Volumul de care dispun aceştia este, însă, moderat, astfel că, în caz de urgenţă, bolnavii sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri”, conchide parlamentara.

Existenţa la limita… posibilităţii

Am încercat să aflăm cum se descurcă farmaciştii aflaţi atât de aproape unul de altul cu afacerea şi, evident, antrenaţi într-o concurenţă atât de acerbă. Se pare însă că „farmacia din coastă” nu le prea dă mari bătăi de cap majorităţii agenţilor economici. Mai puţin afectate par să fie farmaciile din reţele, al căror număr ajunge chiar şi la 40, plus depozitele de care dispun aceste reţele. Patronii lor se plâng doar pentru că au suferit pierderi în urma hotărârii emise de guvern prin care au fost impuşi să facă reevaluarea preţurilor. Dar, în pofida bravadei de cartel, se face simţit deja impactul concurenţei generat de amplasarea prea apropiată a farmaciilor una de alta. Managerul pentru vânzări al uneia dintre cele mai mari reţele farmaceutice din Moldova ne-a spus că ar fi de acord cu modificarea legislaţiei privind distanţa obligatorie la care ar trebui amplasate farmaciile una de alta, chiar dacă, în acest caz, anume reţelele ar avea de suferit.
Mai rău se descurcă, însă, agenţii economici care au doar o singură farmacie. Ei spun că reţelele le răresc cumpărătorii. În aceste condiţii, „individualii” încearcă să-şi menţină clienţii prin diferite metode, cum ar fi cartelele de reduceri sau micşorarea preţurilor la medicamente, la limita posibilităţii, desigur.


Foto: Liviu Dumitru

Expert: avem fenomenul concurenţei neloiale

Solicitat de TIMPUL, expertul în probleme economice, parlamentarul Veaceslav Ioniţă, a declarat că Legea cu privire la activitatea farmaceutică trebuie modificată, întrucât apare fenomenul concurenţei neloiale. „O viaţă nu tocmai fericită o au farmaciştii din afara reţelelor ale căror venituri sunt destul de modeste, dacă le comparăm cu „marii rechini” care obţin supraprofit”, a spus Ioniţă. „Problema o constituie legislaţia, care trebuie completată, altminteri situaţia nu se va schimba”. Veaceslav Ioniţă face referire la un proiect de lege ce prevedea anumite restricţii cu privire la modul de amplasare a farmaciilor. În documentul respectiv se stipulează că acestea nu trebuie să fie amplasate mai aproape de 250 de metri una de alta, iar numărul de locuitori per farmacie să nu fie mai mic de 4000. Deşi a fost adoptată în două lecturi în luna octombrie a anului trecut şi urma să fie promulgată, Legea a fost remisă parlamentului spre reexaminare, ni s-a comunicat de la Aparatul preşedintelui. Farmaciştii din afara reţelelor spun şi ei că şi-ar dori ca această lege să intre în vigoare şi astfel s-ar simţi îndreptăţiţi.

„Nu mai vreau să locuiesc în această ţară coruptă”

Conform unor surse din rândurile farmaciştilor, în prezent în R. Moldova se desfăşoară o adevărată vânătoare care urmăreşte eliminarea micilor farmacii care nu doresc să facă parte din reţele. În această vânătoare sunt antrenaţi şi reprezentanţi ai organelor de control, şi funcţionari ai statului. Avem semnale din capitală, dintr-o localitate din suburbia municipiului, dar şi din unele centre raionale. Oamenii se plâng, însă le este frică să-şi divulge numele pentru că nu mai cred că cineva le-ar putea face dreptate. Zilele trecute am fost contactaţi la redacţie de un farmacist „individual” dintr-un centru raional care ne-a povestit printre lacrimi cât e de grea existenţa pe piaţă atunci când legile nu se respectă sau chiar lipsesc cu desăvârşire. De când au fost nevoiţi să reevalueze preţurile la medicamente, afacerea şi întreaga lor viaţă a luat o altă întorsătură. „Nu destul că farmaciile din reţele au invadat oraşul, ne-au luat cei mai buni specialişti, dar, ca un trăsnet a avenit asupra noastră şi noul regulament emis de guvern. Farmaciile din reţele nu au suferit mari pierderi, deoarece şi depozitele sunt tot ale lor, astfel că au unde să îşi întoarcă marfa. Nouă însă marfa nu ne-o primeşte nimeni înapoi. Sunt pe cale de faliment, nici măcar angajaţii numai am cu ce să-i plătesc”. Femeia care a dorit să nu-şi anunţe numele este de părere că legea cu privire la amplasarea farmaciilor nu va intra în vigoare prea curând pentru că la mijloc sunt interesele anumitor grupuri. „Am sperat că această lege va intra în vigoare şi astfel vom putea exista şi noi, peştişorii mici ai businessului. Acum singura soluţie o văd în plecarea peste hotare, nu mai vreau să locuiesc în această ţară coruptă”, a mai spus ea. Întreaga poveste o vom relata în unul din numerele următoare.

Legile se bat cap în cap

Nu putem vorbi despre concurenţă neloială, susţine, pe de altă parte Agenţia Naţională Pentru Protecţia Concurenţei. „Comportamentul pe piaţă a unui agent economic poate fi calificat ca act de concurenţă neloaială, doar dacă acţiunile agentului economic de a obţine avantaje neîntemeiate în activitatea de întreprinzător aduce sau poate aduce prejudicii altor agenţi economici sau poate prejudicia reputaţia lor în afaceri”, ne-a comunicat Gabriela Baxan, şef-adjunct al Direcţiei juridice din cadrul Agenţiei Naţionale Pentru Protecţia Concurenţei. Mai mult decât atât, dacă legea privind amplasarea farmaciilor va intra în vigoare, aceasta ar putea fi considerată o acţiune de limitare a dreptului de comercializare liberă a medicamentelor în farmacii din partea autorităţilor publice, ceea ce ar veni în contradicţie cu art. 9 al Legii cu privire la protecţia concurenţei, a subliniat sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *