Economie

Fasciștii ruși continuă șantajul energetic asupra R. Moldova. Gazprom reduce livrările de gaz pentru luna decembrie cu 56,5%

Începând de la 1 decembrie, concernul rus Gazprom va reduce din nou livrările de gaz pentru Republica Moldova. Potrvit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, gigantul rusesc va livra cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Într-un mesaj pe pagian sa de Facebook, Borosan a declarat că în prezent capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală.

Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale.

Mai exact, 189 milioane de m³ vor fi pentru malul drept și 217 milioane de m³ pentru malul stâng, spune Borosan.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz a explicat că volumele lispă vor fi suplinite prin operatorul național Energocom – „Gaz va fi”.

Vă amintim că în luna noiembrie Gazprom livrează numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.

Partea rusă a motivat această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integra” pentru transportul acestor gaze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. Cine poate expliica faptul că reducerea gazelor este programată de Gazprom pentru decembrie. Candva aceaastă dată istorică simbolică a provocat o criză energetică în zona controlată de Chișinău în anii 90 ai sec trecut De ce Tiaspplul va primi mai multi metru cubi de gaze. Ce datorii are Tiraspolul și Chisinaul pentru importurile de gaze. Unde sunt argumentele că Kievul ,,fură,, acest conbustibil ???

    1. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, România vă dorește independență plăcută și neutralitate pe pâine. Pe curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *