Rețetă de iarnă: Fasole cu ciolan afumat
Vara este mai complicat de făcut, pentru că fierbe mult şi pe căldură nu îmi vine a sta în bucătărie şi a fierbe fasole cu ciolan 🙂 . Dacă e să vorbim de importanţa fasolei, aceasta constă în marea valoare alimentară a boabelor ei. Ele constituie un aliment bogat în proteine (25-28%) şi vitamine foarte nutritive. Fasolea este o legumă, dar conţine şi proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Datorită acestui fapt, fasolea este considerată o alternativă la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să limiteze aportul de produse de origine animală. Ea este un substitut sănătos şi pentru inimă.
Ingrediente
– 400 g fasole uscată albă
– două cepe
– doi morcovi
– 1/2 căpăţână ţelină
– o rădăcină pătrunjel
– un ardei gras
– două linguriţe boia de ardei dulce
– o linguriţă cimbru pisat
– un ciolan afumat, circa 1,5 kg
– cinci litri de apă
Mod de preparare
Se pune fasolea în apă rece cu o seară înainte de a se găti, se opăreşte de două-trei ori şi se scurge apa, după care se pune la fiert împreună cu ciolanul afumat în apă rece, se ia spuma de câte ori este nevoie. Se încearcă fasolea, se captează câteva boabe în lingură şi se suflă uşor spre ea, dacă se cojeşte, adăugăm zarzavaturile întregi şi lăsăm să fiarbă până când carnea de pe ciolan se decojeşte, iar fasolea începe să se fărâme. Scoatem osul de la ciolanul afumat şi zarzavaturile fierte. Adăugam boiaua de ardei şi cimbrul şi dregem cu sare şi piper. Pisăm legumele fierte şi le turnăm înapoi în oală amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe. Se serveşte cu salată de ceapă roşie sau murături.
Poftă bună!
Timpul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!