Internațional

FBI caută un rus în cazul Uraniului capturat în R. Moldova

Potrivit Associated Press, oficiali din R. Moldova au spus că un kilogram de uraniu puternic îmbogăţit mai rămâne în mâinile criminalilor şi se află, probabil, în altă ţară.

Investigaţia a furnizat dovezi noi, precum că materialul nuclear a fost luat probabil de la depozitele fostei Uniuni Sovietice şi adus în R. Moldova prin Transnistria. 

Autorităţile americane şi moldovene caută un cetăţean rus, care este considerat conducătorul operaţiunii de contrabandă, şi unul nord-african, care a încercat să cumpere uraniu din R. Moldova.

"Un poliţist sub acoperire din R. Moldova a cumpărat în iunie o cantitate mică de uraniu, anticipând cumpărătorul din Africa de Nord. Atunci poliţia a arestat şase persoane şi a confiscat 4,4 grame de uraniu, care a fost vândute la un preţ de 420.000 de euro. Vânzătorii au pretins că au în total nouă kilograme, precum şi o cantitate de plutoniu", se menţionează într-un raport al senatorului Richard Lugar, care face parte din Comitetul pentru relaţii externe al Senatului american. 

Grupul a cerut 23 de milioane de euro pentru o cantitate mai mare de uraniu, egală cu aproximativ o treime din materialul necesar pentru a construi o armă nucleară. Ancheta menţionează că în urma arestării celor şase persoane, poliţia a percheziţionat biroul unuia dintre ei – un avocat din Chişinău – şi a depistat date de contact din Africa de Nord, precum şi copiile paşapoartelor cetăţeanului rus şi nord-african, daţi în căutare. Se cunosc puţine lucruri despre cetăţeanul african. El ar fi fost căsătorit cu o femeie din R. Moldova şi a fugit din ţară. Nu se ştie exact din ce ţară a venit acesta. 

Autorităţile din SUA au făcut presiuni asupra Rusiei pentru a ajuta la realizarea anchetei.

Autor: Desmond Butler
Timpul.md
cu referire la Associated Press

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *