Federalizarea: de la Bălţi la Tiraspol şi retur
Există mai multe forme în care sunt prezentate aceste idei, însă coordonatele principale rămân neschimbate. Indiferent de formele în care sunt purtate discuţiile, următoarele idei sunt prezente: trupele ruse rămân în Transnistria şi R. Moldova trebuie să devină stat federal. Nu contează faptul că legislaţia R. Moldova respinge aceste idei – presiunile de la Moscova merg mai departe.
Iniţiativa Consiliului municipal Bălţi de organizare a unui referendum pentru extinderea autonomiei locale trebuie privită ca fiind în legătură directă cu discuţiile legate de federalizarea întregii R. Moldova. Scenariul pare destul de plauzibil: autonomia găgăuză din sud este replicată în nord. Încet-încet, Guvernului central de la Chişinău îi cam scapă de sub control bucăţi din ce în ce mai mari de teritoriu. Ce ar mai conta alipirea a încă unei entităţi federale pe nume Transnistria la o ţară deja spartă în trei bucăţi? O reuşită în stabilirea unei autonomii la Bălţi va uşura enorm atingerea obiectivelor ruse în R. Moldova, discuţiile despre federalizare vor avea încă un pilon pe care să se sprijine.
Pe de altă parte, occidentalii ştiu destul de puţine lucruri despre realităţile din Transnistria. Noii lideri ai regiunii separatiste au fost prezentaţi din ce în ce mai curaţi, mai spălaţi şi mai pudraţi în lumea largă. Moscova şi-a înlocuit garda politică de la Tiraspol printr-o operaţiune de succes. În timpul desfăşurării acestei operaţiuni s-a vorbit destul de mult de fraudele şi maşinaţiile financiare ale fostului regim Smirnov. La un moment dat, au apărut chiar ştiri cu privire la organizarea unei anchete. Praf în ochii credulilor: vestea despre anchetarea clanului Smirnov a dispărut în neant aşa cum a apărut, brusc. Această poveste a anchetării clanului Smirnov este una care dovedeşte adevărata relaţie dintre Moscova şi Tiraspol. Nominal Transnistria face parte din R. Moldova şi este extrem de ciudat ca un înalt oficial dintr-o ţară – fie ea şi autoproclamată – să fie tras la răspundere de organele de anchetă ale unei alte ţări. Chestiunea anchetării clanului Smirnov arată cine este adevăratul stăpân de la Tiraspol şi mai indică faptul că Moscova practică o echilibristică la limita dreptului internaţional în regiunea transnistreană.
Soluţia Chişinăului este una simplă: trebuie să reziste în faţa presiunilor de federalizare şi să se apropie cât mai mult de Uniunea Europeană. Transnistria nu poate fi considerată o regiune în care oamenii pot lua decizii libere câtă vreme se află sub ocupaţia trupelor ruse, chiar dacă această ocupaţie este mascată sub denumirea de forţe de menţinere a păcii. Singura soluţie este înlocuirea forţelor de menţinere a păcii exclusiv ruse cu o forţă multinaţională. Acesta ar fi un semn de bunăvoinţă real din partea Moscovei, însă mă tem că R. Moldova va primi în continuare acelaşi praf de pe toba unor declaraţii de bune intenţii.
ARHIVA TIMPUL
01.08.2012
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!