Eveniment

Federaţia Rusă se simte ameninţată de parcursul european al R. Moldovei

Declaraţia aparţine preşedintelui Comitetului Economic şi Social European, Henri Malosse, venit în premieră la Chişinău. Înaltul oficial a spus că perspectiva europeană a Moldovei este în mâinile clasei politice de la Chişinău, care ar trebui să explice mai detaliat cetăţenilor avantajele apropierii de UE, relatează Mesager.

Preşedintele Comitetului Economic şi Social European spune că a venit în Moldova pentru a se convinge că asupra ţării nu planează riscul repetării scenariului ucrainean. Malosse spune că a avut întrevederi cu politicienii de la guvernare şi cu cei din opoziţie, cărora le-a explicat că perspectivă europeană nu trebuie să constituie motiv de divizare a societăţii. De asemenea, oficialul a accentuat că moldovenii trebuie să înţeleagă că apropierea de UE nu înseamnă stoparea relaţiilor cu Federaţia Rusă.

„Dacă Moldova alege valorile familiei europene, asta nu are nicio legătură cu acordurile comerciale. Este compatibil să te apropii de UE şi să continui să ai relaţii bune cu Federaţia Rusă”, afirmă Henri Malosse.

Totodată, oficialul european consideră că apropierea momentului semnării Acordului de Asociere la UE, determină Rusia să şantajeze Moldova.

„Federaţia Rusă se simte ameninţată de parcursul european al Moldovei şi încearcă să utilizeze diferite mijloace pentru a impresiona societatea moldovenească. Este vorba de obstacole comerciale, problema migranţilor şi diferendul transnistrean – principalele mijloace de şantaj”, opinează preşedinte Comitetului Economic şi Social European.

Henri Malosse a mai spus că prin organizarea celor două pretinse referendumuri din Găgăuzia, autorităţile de la Comrat au dorit să atragă atenţia comunităţii europene asupra existenţei autonomiei, iar întrebarea prin care cetăţenii au fost puşi să aleagă între Vest şi Est, oficialul a calificat-o drept una absurdă.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *