Editorial

Femeia – ființă unică

Conferința a fost structurată în două mari capitole: demnitatea și menirea femeii pe de o parte, din perspectiva Vechiului și a Noului Testament; pe de alta, problemele societății contemporane: avortul și căsătoriile surogat. Societatea nu ajută, nu încurajează, nu susține familia. Concubinajul permite schimbarea partenerilor, căsătoriile de probă – la fel. Astfel dispare comuniunea din sânul familiei, cea care – prin unitatea ei – ar trebui să fie chip al lui Dumnezeu, Cel unul în ființă și întreit în persoane.

S-au atins multe subiecte sensibile ce privesc atât femeia, cât și familia. Părintele profesor Stelian Tofan a vorbit încă din deschiderea evenimentului despre femeile care nu pot naște. Ele nu sunt, cum se credea în vechime, lepădate de la fața lui Dumnezeu, ci rămân aceleași ființe unice. În toate afirmațiile sale sfinția sa nu s-a rezumat la înșiruirea de citate și argumente, ci a fost foarte atent la detalii și nuanțe. A explicat foarte clar care este respectul pe care femeia îl datorează bărbatului și invers, dreptul la viață a pruncilor nenăscuți, rolul femeii în societate.
Legat de problemele societății contemporane, părintele a subliniat necesitatea pastorației și a dragostei față de cei depărtați de valorile familiei creștine. El a condamnat marginalizarea celor care optează pentru alte forme de conviețuire.

Așa cum se obișnuiește, după prezentare a avut loc o sesiune de întrebări din partea celor prezenți, care au scos în evidență importanța unor astfel de întâlniri. Pentru că nu de puține ori întrebările și nelămuririle ni le descoperim chiar în timpul conferințelor. Cu siguranță că astfel de evenimente sunt o școală pentru creștinii de toate vârstele.

Totodată am aflat despre alte proiecte ale Mitropoliei Basarabiei. Cred că cel puțin unele dintre ele v-ar interesa: școala de muzică psaltică (gratuită) de la Mitropolia Basarabiei, deschisă pentru toți tinerii doritori (în fiecare sâmbătă de la ora 13.00); marșul pentru viață de la Orhei (25 martie, ora 12.00); evenimentele care marchează ziua Unirii: pe 26 martie, la ora 13 va avea loc depunerea de flori la Cimitirul Armenesc, iar de la ora 14.00 sunteți așteptați la un concert la Teatrul Ginta Latină.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *