Bună Dimineața

Femeile trebuie să le mulțumească medicilor pentru că au născut?

O viitoare mămică era foarte preocupată de taxa pentru naștere și cu cât trebuie mulțumit medicul, în final.

El trebuie mulțumit pentru că își îndeplinește atribuțiile pe care și le-a asumat în șase ani de studii și trei de rezidențiat? Medicul nu are salariu pentru ceea ce face, el trăiește din atenții? Există taxe pentru naștere?

Această postare desigur a stârnit un șir de comentarii. Unele mămici menționau numele medicilor cu o reputație bună, altele cu aceeași întrebare, care este taxa, altele cu suma concretă, care trebuie să vină ca semn de mulțumire. O altă mămică a dat și amănunte ce se poate întâmpla dacă nu achiți taxa. Aceasta spune că, în caz contrar, medicul se va „obijdui”, iar în cel mai bun caz ca urmare a neachitării, pe mămică, împreună cu micuțul, îi pot aștepta priviri pline de dispreț și neglijență.

M-am bucurat foarte mult când, la un moment dat, printre comentariile mamelor ce o încurajau pe autoarea postării să dea mită, am găsit și părerea celor care nu admit o astfel de „recunoștință”. Una dintre mămici a spus că acesta este un obicei bolnav. Și cu astfel de mulțumiri îi obișnuim cu bani și după aceea nu mai poți obține niciun serviciu de la ei, chiar dacă ești asigurată. Ceea ce este absolut corect.

Tradiția, de pe timpuri, de a da medicului o cutie de ciocolate și un buchet de flori, ceea ce la fel nu trebuie acceptat, a crescut în mulțumiri de sute de euro. La drept vorbind, acest copil, care nu s-a născut încă și mulți alții de la noi din republică, dau mită încă de la naștere sau chiar încă din burta mamei.

O preocupare pe care o au viitoarele mămici pe lângă umplerea buzunarelor medicului sunt alte buzunare care la fel așteaptă mulțumite. Asistentele medicale, la fel, așteaptă o bucățică de răsplată, deoarece medicul din suma dată lui, nu se împarte, e lucru bine știut.
Desigur nu toți medicii și asistentele medicale sunt la fel, probabil există și cei care își fac meseria fără să aștepte ceva. Venirea pe lume a unui copil este în primul rând un motiv de bucurie, iar în al doilea rând un motiv în plus de griji și cheltuieli. Iar pe lingă aceste cheltuieli pe capul părinților vin și medicii care așteptă să le dai mită.

Mă tot întrebam ce fac oare mamele singure sau mamele care se află într-o situație financiară complicată. Probabil îndură privirile disprețuitoare pentru că au născut și au dat o nouă viață pe pământ…  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *