Editorial

Ferește-ne, Doamne, de împrejurări!

„Stalin merită să fie judecat, are pentru ce. Însă vreau să te întreb: Cine a scris 4 milioane de denunțări? Nu tot oamenii simpli, vecinii, frații, verii, cunoscuții, prietenii ș.a.m.d. Omul nu poate fi bun sau rău, acțiunile lui depind de împrejurări. Așa că, dă-ne, Doamne, împrejurări care ne-ar face buni”.

Sunt de acord cu Dovlatov, spuneam într-un articol mai vechi că orice guvernare este oglinda societății pe care o conduce. Orice dictator a fost justificat de nepăsarea și absența poporului său. Kim Jong-un, liderul nord-coreean a luat 99 de procente din voturi la ultimele alegeri; Vladimir Putin, președintele Rusiei, a acumulat peste 60 de procente din voturile alegătorilor în 2012. Sondajele spun că la moment Putin ar primi 88 de procente din voturi. Ne aducem bine aminte că și PCRM (atât de criticat de mulți din noi) lua un procentaj enorm în perioada anilor 2000 – 2008.
Ne-am deprins să dăm vina pe politicieni pentru toate problemele noastre, însă nu vrem să înțelegem că tot noi i-am ales pe acești politicieni și noi îi menținem mai departe pe linia de plutire. Ce rost are să-i mai învinuim, dacă tot îi votăm la infinit? Acuzăm putinii, plahotniucii, filații și voroninii de orice, însă nu vrem să deschidem ochii și să vedem că în societatea noastră există încă o mie de putini, plahotniuci, filați și voronini. Să nu ne mai ascundem după deget și să recunoașteam că noi suntem exact ca guvernarea pe care o avem.

Așa că, ferește-ne, Doamne, de împrejurări care ne-ar face mai răi; ferește-ne de împrejurări care ne-ar face să luăm mitraliera în mână; ferește-ne de împrejurări care ne-ar face să doborâm avioane cu oameni nevinovați; ferește-ne de împrejurări care ne-ar face să ne bucurăm de moartea vecinului nostru. Într-o împrejurare mai nefavorabilă, în fiecare din noi s-ar putea trezi un Hitler sau un Stalin. Călăul zace în fiecare și la un moment oportun s-ar putea să iasă la suprafață. Sperăm să nu se întâmple niciodată asta. Să ne rugăm la circumstanțe pozitive, care ne-ar permite să facem doar bine. Pentru că împrejurările negative ne-ar transforma pe toți în niște ucigași.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *