Social

Fermierii amenință autoritățile cu proteste! „Forța Fermierilor cere interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grâu, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina”

Fermierii moldoveni cer interzicerea importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, seminței de floarea soarelui și rapiței. Aceștia oferă termen de o săptămână autorităților și amenință cu proteste, transmite Realitatea.md.

De asemenea, producătorii afirmă că pierderile lor au constituit cel puțin două miliarde de lei. Ei se referă la scăderea preșului pentru un kilogram de grâu la 2,8 lei, pe când prețul de cost este de circa 5 lei. Din spusele fermierilor, cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg.

„Asociația Forța Fermierilor reiterează a câta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an, sub presiunea producției din Ucraina”, se arată în mesajul transmis de agricultori.

Totodată, fermierii mai spun că riscă să ajungă la insolvabilitate. Ei acuză autoritățile precum că ar întârzia cu adoptarea deciziilor privind interzicerea importurilor din Ucraina și măsurilor care să îi protejeze.

„Forța Fermierilor cere adoptarea săptămâna curentă de către Guvern a hotărârii privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grâu, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, insistăm ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor. În caz contrar, este foarte probabil că în curând toată țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, se mai arată în mesaj.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *