Social

Fermierii amenință cu noi proteste: Cer Guvernului să interzică importul semințelor de floarea-soarelui din Ucraina

Fermierii amenință cu noi proteste. Cer Guvernului să interzică importul semințelor de floarea-soarelui din Ucraina, care reprezintă o concurență puternică pentru producătorii locali. Agricultorii se plâng că prețurile la semințele de floarea-soarelui s-au prăbușit enorm și le cauzează mari pierderi, scrie Deschide.md.

„Prețurile la floarea soarelui în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei, față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul cu grâu și orz, agravat prin faptul că la sudul țării din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către Asociația „Forța Fermierilor”.

De asemenea, fermierii spun că după ce au discutat cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu mai mulți traderi de pe piața cerealelor și oleaginoaselor, au constatat unele lucruri grave în privința importurilor floarei soarelui din Ucraina.

„Fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materie primă și așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați că întreprinderea a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședință și s-au comportat foarte arogant, nu au infirmat informația respectivă.  

Imediat după întâlnirea de la minister, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, mai scriu cei de la Forța Fermierilor.  

În acest context, agricultorii cer urgent să fie interzis importul de semințe de floarea soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la 31 decembrie 2023. În caz contrar, oamenii amenință cu proteste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *