Fermierii din R. Moldova au obținut 7,8 milioane de dolari, în cadrul programului Compact
Potrivit unui comunicat de presă, peste 2/3 din această sumă sunt investite in construcția sau reutilarea a 33 depozite frigorifice pentru fructe, legume sau struguri, cu o capacitate totala ce depășește 24.000 tone.
Cumulativ, creditele Compact au atras suplimentar cca 9 mil. USD surse proprii ale investitorilor. Cu alte cuvinte, fiecare dolar din creditul Compact a generat investiții totale de cca 2,2 USD.
Împrumuturile au fost oferite pentru procurarea sau construcția depozitelor frigorifice sau altor încăperi de păstrare, procesare, ambalare, precum și a echipamentului și/sau a terenului aferent acestor activități, procurarea echipamentului pentru sortarea, spălarea, ambalarea, prelucrarea fructelor, legumelor și strugurilor, procurarea sau construcția clădirilor și echipamentului de laborator pentru controlul calităţii; achiziţionarea camioanelor care corespund standardelor EURO 5 sau 6.
De asemenea au fost acordate împrumuturi pentru construcția serelor pentru legume, a echipamentului și/sau a terenului aferent acestor sere, înființarea plantațiilor multianuale (vii din soiuri de masă, livezi, pomușoare).
Creditele Compact sunt oferite antreprenorilor agricoli din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hîncești, Leova, Cantemir, Cahul, Telenești, Călărași, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, UTA Găgăuzia și localitățile extra-urbane ale municipiul Chișinău.
Valorarea împrumuturilor Compact variază de la 5 000 USD (sau echivalentul în lei sau euro a acestor sume) pînă la 600 000 USD, iar termenul pentru care se oferă creditele este de 3-7 ani. Totodată, procurarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor din mijloacele creditelor acordate în cadrul Programului Compact este eliberată de TVA și taxele vamale.
sursa: mca.gov.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!