Actualitate

Fermierii din Republica Moldova anunță noi proteste

Asociația moldovenească “Puterea Fermierilor” a anunțat reluarea protestelor din cauza lipsei de progrese în realizarea revendicărilor stabilite.

“În pofida faptului că ne aflăm în plin sezon agricol, nu putem face altfel. Autoritățile competente neglijează în mod sfidător problemele noastre”, a declarat asociația “Puterea Fermierilor”.

Luni, 14 august, va avea loc un protest de avertisment sub forma unei pichetări de dimineață la intrarea în clădirea guvernului dinspre partea dinspre strada Pușkin.

“Dacă premierul nu vrea să vorbească cu noi, vor veni și alți fermieri la Guvern. Ei vor întreba de ce nu avem încă un dialog cu cei cărora le plătim impozite și de ce guvernul nu se ține de cuvânt și nu își respectă promisiunile”, a adăugat asociația “Puterea Fermierilor”.

Asociația a mai spus că protestele sunt exclusiv economice, nu politice.

La 20 iunie, fermierii moldoveni au început un protest de amploare în centrul Chișinăului. Protestatarii au condus tractoare pe străzile centrale ale capitalei și s-au oprit în Piața Marii Adunări Naționale din fața clădirii guvernului.

Ulterior, la 28 iunie, asociația Puterea Agricultorilor a declarat că pune capăt protestului. De asemenea, asociația a dezvăluit că a înaintat guvernului trei revendicări și a alocat o lună pentru a le îndeplini.

Fermierii cer despăgubiri pentru producătorii de cereale și distribuirea motorinei pe care România a transferat-o.

De asemenea, ei cer un moratoriu asupra penalităților pentru datoriile fermierilor până la sfârșitul anului 2023, interzicerea blocării conturilor acestora și inițierea procedurii de faliment împotriva lor. De asemenea, ei cer crearea unor coridoare vamale speciale pentru exportul de cereale și semințe oleaginoase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *