Timpul Liber

Festival Internațional de șah

În cadrul lui s-au derulat două turnee: șah blitz (rapid) și clasic. La manifestare au participat 80 de concurenți din R. Moldova și România. În urma a nouă runde, au fost desemnați câștigătorii din cele două competiții. Astfel, pe prima treaptă a clasamentului a urcat maestrul internațional Iulian Baltag.

O luptă acerbă a avut loc în competiția de bază a festivalului – șahul clasic. Ca și în prima ediție a festivalului, cel mai puternic s-a dovedit a fi maestrul internațional Boris Itkis, care a acumulat 7,5 puncte. Doar cu jumătate de punct a rămas în urmă deținătorul locului II, Iulian Baltag. Treapta a treia a clasamentului i-a revenit reprezentantei sexului frumos Irina Bulmaga, discipolă a școlii moldovenești de șah, actualmente mare maestru internațional, care reprezintă România.

A fost oferit și un premiu special pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani. Acesta a fost câștigat de Nichita Morozov din capitală. Printre femei s-a evidențiat experimentata șahistă Svetlana Petrenco, membră a lotului olimpic al R. Moldova, care s-a clasat pe locul I.
Solicitat de TIMPUL, Iurie Opincă, directorul Clubului republican de șah și joc de dame, ne-a spus că această competiție a fost utilă în special pentru tânăra generație, care a avut posibilitatea să se confrunte cu șahiști de valoare de pe ambele maluri ale Prutului, șlefuindu-și astfel măiestria. Potrivit lui, o altă semnificație ar fi încetățenirea numelui marelui nostru patriot Gheorghe Ghimpu în conștiința tuturor amatorilor de șah și nu numai.
Următoarea competiție va avea loc în noiembrie 2013.

La festivitatea de inaugurare a festivalului a participat fiica lui Gheorghe Ghimpu, Oana Juravel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *