Cultură

Festivalul „Două inimi gemene” a ajuns la cea de-a X-a ediție

Ieri, în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a început cea de-a X-a ediție a Festivalului-concurs internațional de muzică ușoară „Două inimi gemene”, in memoriam Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Evenimentul se va desfășura în perioada 13-15 noiembrie.

În prima zi a festivalului, la secțiunea copii au evoluat 20 de concurenți. Astăzi, la ora 18.00, pe aceeași scenă, la secțiunea maturi vor intra în competiție 23 de interpreți.

Potrivit Eugeniei Marin, directorul executiv al festivalului, concurenții sunt din 15 țări. „Pentru prima oară la festival participă interpreți din Coreea, China, Irlanda și Serbia”, a declarat ea. Ca de obicei, participanții la festival vor interpreta în mod obligatoriu o piesă a compozitorului Ion Aldea-Teodorovici în limba română și alta – la alegere – în limba țării din care provin.

La rândul său, Cristi Aldea-Teodorovici, președintele festivalului și fiul celor doi mari dispăruți, a spus că în premieră, în cadrul recitalului, vor răsuna piese de Ion Aldea-Teodorovici, care nu au fost interpretate niciodată.

Gala Laureaților va avea loc mâine, 15 noiembrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. În recital vor evolua Cristi Aldea-Teodorovici, Valy Boghean, Nicu Țărnă, Tatiana Cerga, Carizma, Adriana Rusu, precum și deținătorii trofeului și ai Premiului I de la edițiile precedente. Ei vor fi acompaniați de o orchestră formată din 20 de instrumentiști, condusă de Dorel Burlacu.

Amintim că deținătorul Trofeului primei ediții a fost interpretul Pașa Parfeni, iar a celei din anul trecut – Cristi Papanaga din Chișinău (secțiunea maturi) și Cristina Donceva din Bulgaria (secțiunea maturi).

La ediția aniversară din anul în curs, juriul va acorda premii în valoare de peste 200 mii lei.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici, cântăreții șlagărelor Mișcării de eliberare și renaștere națională, s-au stins din viață acum 20 de ani, în urma unui tragic accident rutier, care a avut loc în comuna Coșereni, județul Ilfov, România. Pe 30 octombrie 2012, la două decenii de la dispariție, la mormântul lor din Cimitirul Central a avut loc un parastas.

Printr-o decizie de Guvern, 2012 a fost declarat Anul Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *